Politica incoerentă a Uniunii Europene în privința refugiaților continuă să fie speculată populist de unele state membre, precum Ungaria, care recurg la construirea de garduri la frontiere sau la înăsprirea controalelor la graniță.

refugiati

Nici una dintre aceste soluții nu “atacă” adevărata cauză a afluxului de migranți și, în consecință, nu poate fi eficientă pe termen lung. Singurul efect, negativ de altfel, este “pasarea” problemei între țările membre, în jurul gardului, și subminarea pe termen lung a solidarității europene.

În timp ce la Bruxelles continua să domnească o stare de confuzie, iar cancelarul Merkel promite Turciei, la Istanbul, marea cu sarea – doar, doar o catadicsi să închidă “robinetul” cu refugiați -, Ungaria lui Orban tocmai a mai sigilat în weekend o graniță, cea cu Croația, cu un gard de sârmă ghimpată. O decizie ale cărei consecințe s-au făcut imediat simțite în întreaga regiune, arată agenția Bloomberg.

Drept urmare, miile de refugiați “staționați” în Croația și-au îndreptat imediat atenția către Slovenia, micuța țară Schengen care a devenit astfel punctul central al crizei refugiaților în aceste zile. Slovenia a aceeptat în weekend peste 2.500 de persoane, aproape de capacitatea maximă, a declarat Bostjan Sefic, secretar de stat în Ministerul de Interne de la Ljubljana, citat de Blomberg. Mai mult de 5.000 de persoane așteaptă însă în Croația să treacă granița, potrivit datelor poliției locale. Ungaria, pe de altă parte, a anunțat că “sigilarea” graniței cu Croația este un succes, deși problema nu a fost nicidecum rezolvată, ci doar trecută în sarcina țărilor vecine.

Dar criza nu mai este de mult doar una regională.

În capătul celălalt al Uniunii Europene, în portul francez Calais, refugiații așteaptă și luni de zile să treacă în Marea Britanie, numărul lor dublându-se în ultimele trei săptămâni, potrivit autorităților locale, citate de Bloomberg.

Nu mai puțin de 6.000 de persoane sunt adăpostite într-o tabără improvizată, cu o suprafață de 20 de hectare, la marginea orașului Calais, luând zilnic cu asalt tunelul care traversează Canalul Mânecii, în speranța că vor prinde un tren sau un camion care să îi ducă în Marea Britanie.

Iar situația va continua să se înrăutățească, atâta timp cât UE va persista în aplicarea politicii struțului în fața celei mai grave crize a refugiaților de la cel de-al doilea război mondial încoace.

author avatar
Catalin Visan
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version