Opt persoane au murit şi 137 au fost rănite în urma unei furtuni care a făcut prăpăd duminică în vestul României.

sursa foto bihon.ro

Elena Mateescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că “în cazul fenomenului înregistrat duminică putem spune că a fost vorba despre un mezociclon”.

Urecheaţi de faptul că nu au alertat autorităţile, cei de la ANM se apără susţinând că “în cazul caracterului local şi a vitezei de formare a norilor avem la dizpoziţie date prin care anticipăm cu 24-48 de ore înainte. Dar pentru avertizările de vreme severă imediată viteza de lucru trebuie să fie aproape instantanee pentru a anticipa forma de dezvoltare a unei supracelule locale. În zona Timişoarei, în mai puţin de 30 de minute, temperatura a scăzut de la 32 de grade la 16 grade. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă şi nu a avut unde să se disipe. Iar în contextul încălzirii globale, se face simţită această intensificare a fenomenelor meteorologie extreme”.

Nu în ultimul rând, şefa ANM atrage atenţia asupra faptului că “în cazul evenimentului de duminică, în mai puţin de o jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, să aibă viteză foarte mare de deplasare. Raza norului de la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului. La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version