Doi dintre cei 16 răniţi în Club Colectiv şi transportaţi azi-noapte în Olanda şi Belgia au murit, a anunţat premierul interimar Sorin Cîmpeanu. 

raniti, smurd, avion 5
Sursă foto: MApN

Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală au transportat răniţii la Rotterdam, Olanda (9 pacienţi – 6 ventilaţi, ora de decolare 3.30) şi Bruxelles, Belgia (8 pacienţi – 3 ventilaţi, ora de decolare 5.00, din cauza unei pene de curent din Spitalul de Arşi).

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborurilor de echipe medicale coordonate de SMURD şi sprijinite de medici şi personal de specialitate din MApN.

Costurile, decontate de Guvern

Premierul interimar a mai informat astăzi, la Palatul Victoria, că “vor fi decontate integral din Fondul de rezerva al Guvernului costurile pentru pacienții care vor fi transferați în străinătate”.

“În ceea ce privește aparținătorii, vom deconta cheltuielile, indiferent de durata necesară, de transport, cazare și masă pentru câte un aparținător pentru fiecare pacient. Acest decont se va face în regim de urgență, într-o primă fază, fie prin Direcțiile Consulare — Ministerul de Externe, prin ambasade, fiind cel care s-a implicat deja pentru formalitățile de cazare, fie printr-un program de ajutor de urgență gestionat de către Ministerul Muncii. Vom vedea, în cursul zilei de astăzi, care este cea mai rapidă formă de decontare a cheltuielilor pentru aparținători”, a precizat Cîmpeanu.

Un alt transport, spre Austria

Sorin Cîmpeanu a precizat că avioanele militare se vor întoarce astăzi din Belgia și Olanda și vor fi disponibile pentru a transporta alți răniți, de data aceasta în Austria.

Cîmpeanu a mulțumit ambasadelor țărilor care și-au oferit sprijinul, adăugând că, în timpul conferinței de presă, a fost înștiințat că Ungaria și-a exprimat disponibilitatea de a prelua 5 pacienți.

El a menționat că se derulează în ritm intens discuții pentru ca Norvegia și Finlanda să preia, probabil, câte doi pacienți fiecare.

author avatar
Madalin Bulf
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version