Inspectorii sanitar veterinari au descoperit prezența Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă la 4 din cele 116 probe prelevate din carne și produse din carne comercializate în supermarketuri și carmangerii în perioada 31 octombrie – 25 noiembrie.

carne

Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost depistată prezența E-Coli la 4 probe prelevate din pastă de mici (carmangerie, municipiul București), suprafață carcasă de ovină-test de sanitație (abator, județul Buzău), hamburger (supermarket, județul Gorj) și mici, amestec porc cu vită (supermarket, județul Tulcea).

Alte 5 probe prelevate se află încă în lucru.

Echipele de inspectori au prelevat probe, conform planificării, din unități din București și județele Buzău, Sibiu, Gorj, Dolj, Vrancea, Mureș, Prahova, Călărași, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Olt, Sălaj, Hunedoara, Timiș, Harghita, Maramureș, Neamț, Galați, Mehedinți, Cluj, Botoșani, Bistrița Năsăud, Brăila, Ialomița, Vâlcea, Satu Mare, Tulcea, Timiș.

Au fost prelevate și analizate :

  • 113 probe din carne și produse din carne (sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați dobrogeni, șnitel mânzat, hamburger vită)
  • 53 de probe din lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat).

 

Conform raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai — 25 noiembrie 2016, au fost efectuate 1.309 probe, dintre care, în 62 de probe buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version