Bucureștii lui Oprescu nu vor avea parte de fonduri europene de circa 30 de milioane de euro acordate pentru 6 proiecte de infrastructură şi monumente pe care edilul a avut grijă să nu le termine, ca să fie plătite din banii contribuabililor, ce sunt furaţi mai uşor. 

lucrari-sine-tramvai

Este vorba despre finanțări de 132 milioane de lei din fonduri europene și de la bugetul de stat, acordate în cadrul Programului Operațional Sectorial 2007-2013.

Experţii Comisiei Europene prelungiseră cu 2 ani termenul stabilit iniţial de 31 decembrie 2015 pentru finalizarea lor. Au arătat destulă indulgenţă faţă de incapacitatea autorităţilor bucureştene – dar şi a Guvernului României, de altfel, care a reuşit să atingă un grad de absorbţie de doar 65%.

Oprescu: “Sunt primarul bestial care fac totul legal!”

Sorin Oprescu declara cu nonşalanţă, înainte de a fi arestat pentru constituire de grup in fracţional organizat, luare de mită şi spălare de bani, că de vină sunt constructorii.

Însă el i-a lăsat să tărăgăneze lucrările, iar asta dintr-un singur motiv: să poată pierde fondurile europene, ca să jongleze cum vrea cu banii bucureştenilor. Amintim numai cum a reuşit să tripleze aproape costurile Arenei Naţionale – care a ajuns la 250 milioane de euro.

La data inaugurării pasajului, Oprescu declara în stânga şi în dreapta: “Sunt primarul bestial care fac totul legal!”. Asta, în replică la avertizările Ministerului Dezvoltării – condus pe atunci de o altă penală, Elena Udrea -, care acuza că nu s-a făcut recepţia finală şi cerea ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să sesizeze Prefectura, “care poate decide actionarea în instanţă a Primăriei Capitalei”.

Oprescu i-a persiflat pe ispectorii ISC: “Demonstrează încă o dată că nu cunosc legislaţia, regulamentele şi normativele care stau la baza activităţii lor de zi cu zi. Să mă mai lase, să pună mâna pe carte şi să citească (…) Ia să-i văd şi eu că mă amendează.  (…) Bag mâna-n foc că e 100% sigur (pasajul – n.r.), aş fi nebun dacă i-aş da drumul altfel”.

pasaj-piata-sudului-2

6 proiecte din 8, nerealizate

Concret, sunt 3 proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie şi pentru care municipalitatea Bucureştilor nu va mai “pupa” 124.183.654,08 lei: pasajul rutier de la Piața Sudului, circuitul turistic pe lacurile Tei și Floreasca și ambulatoriul Spitalului ”Foișor” – pentru acesta din urmă finanţarea se va pierde integral.

Alte 3 proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de finalizare până la 30 iunie 2016, vor pierde finanţare de 8 milioane de lei: consolidarea, restaurarea și conservarea Arcului de Triumf – care stă să cadă după ce constructorul i-a tăiat picioarele – şi a Observatorului Astronomic ”Vasile Urseanu”, precum și reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii ”Victor Gomoiu”.

Singurele două obiective finalizate la termen sunt restaurarea și conservarea a 2 monumente: Casa Cesianu (proiect în valoare de 8.585.807,37 lei) și Muzeul “Nicoale Minovici” (14.995.314,80 lei), potrivit raportului prezentat primarului general interimar Răzvan Sava.

sava, constructori

Interimarul Capitalei o dă cu Greaua moştenire

Evident că Sava, numit interimar aum două luni, nu ratează momentul momentul să atace “greaua moştenire”:

Situația proiectelor cu finanțare europeană arată, clar, modul în care a fost administrat orașul până acum: dezastruos, în total dispreț față de banul public, față de bucureșteni. Nu este o situație cu care să ne mândrim. Este o realitate de la care pornim pentru a încerca să îndreptăm erorile trecutului. Avem obligația și responsabilitatea unui act administrativ eficient, în interesul bucureștenilor, iar eforturile Primăriei Capitalei se vor îndrepta către acest obiectiv. Am ținut să fac publică situația proiectelor cu finanțare europeană pentru că bucureștenii trebuie să știe faptul că s-au pierdut acești bani, iar noi va trebui să suportăm din taxe și impozite locale acest lucru.Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administrații.Va trebui să ducem proiectele la bun sfârșit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi”, a declarat Răzvan Sava.

Valoarea totală a celor 8 proiecte pentru care Primăria Municipiului București obținuse finanțare europeană a fost estimată la 313.490.033,35 lei, din care 191.066.216,65 lei reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene și contribuție de la bugetul de stat al României.

Lucrări tărăgănate

Primarul Răzvan Sava le-a cerut responsabililor din Primăria Capitalei o analiză a stadiului acestor proiecte şi iată situaţia la zi:

  • la Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor
  • circuitul turistic pe lacurile Floreasca – Tei (88.355.487,98 lei): se pierde finanțare de 23.519.736, 61 lei
  • Ambulatoriul integrat de ala Spitalul Foișor (22.323.988,99 lei): se pierde integral finanțarea europeană de 16.769.381,72 lei
  • Ambulatoriul de la Spitalul ”Victor Gomoiu” (10.521.149,76 lei): lucrări finalizate 100% însă nu au fost decontate; aproximativ 60.000 lei nu vor putea fi decontaţi din fonduri europene
  • Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” (11.105.896,48 lei): lucrări finalizate 80%, urmând să fie achitată o diferență de 4.442.358,59 lei de la bugetul Primăriei Capitalei
  • Arcul de Triumf (30.461.626,92 lei): finalizat 86%, au fost utilizați 17.733.716,70 lei până în august, alte lucrări în valoare de 3.770.508,43 urmând a fi decontate până la sfârșitul anului (contribuția din fonduri europene și bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei, din care s-au utilizat 19.369.248,02 lei; diferența de 3.153.133,41 lei va fi suportată din bugetul PMB.

Primarul general va cere Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prelungirea proiectelor până la 30 iunie 2016 și finanțarea de la bugetul local a sumelor necesare finalizării lor. Dacă CGMB nu va fi de acord, Bucureștiul va trebui să restituie și banii europeni utilizați deja pentru 3 din obiectivele enumerate mai sus.

arcul-de-triumf-60-Jean-Mihai-PALSU-550x367

Sava: proiectantul e vinovat

Potrivit raportului făcut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finanțare europeană, cauzele care au dus la această situație gravă ar fi eroarea de proiectare, precizează primarul interimar.

“La Piața Sudului, precum și în cazul circuitului turistic Floreasca – Tei, proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul ”Foișor” s-au înregistrat neconcordanțe și erori în proiectul tehnic, situație care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015″, spune Răzvan Sava.

Aşadar, până la urmă nu constructorul este găsit vinovat.

Citiţi aici ancheta noastră despre Arcul de Triumf
EXCLUSIV! Documente care dovedesc că simbolul naţional este în pericol de prăbuşire
Parada, mutată de la Arcul de Triumf de bătaia de joc a lui Turcu şi Bologa
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version