Miercuri, România aniversează 159 de ani de la Ziua Unirii Principatelor, din 1859, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a realizat unirea Moldovei cu Țara Românească.

Evenimentul va fi marcat printr-o serie de momente organizate în special în județele din Moldova sau Alba Iulia.

La Iași, începând cu ora 11.00, vor avea loc diferite ceremonii organizate în special în zona Piața Unirii. Primarul Mihai Chirica a anunțat că a trimit invitații tuturor, dar până acuma nici Klaus Iohannis, nici Liviu Dragnea și nici Călin Popescu Tăriceanu nu au confirmat prezența la evenimente.

Chirica speră într-o prezență masivă a celor care sâmbătă au protestat împotriva modificării Legilor Justiției și anunță că la evenimente vor participa și 300 de persoane venite special din Basarabia.

Va avea loc o paradă militară, vor fi depuneri de coroane, dar și discursuri ale politicienilor. Cei prezenți vor primi plăcinte și ceai sau vin fiert.

La Focșani, evenimentele încep la ora 15.20. Vom avea, în ordine, un exercițiu Drill Team, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare și  intonarea imnului de către Marcel Pavel, Vlad Miriță și Andrei Lazăr. Apoi, vom avea un spectacol special de 20 de minute, pus în scenă de actori precum Ion Dichiseanu, Ioan Isaiu sau Claudiu Istodor, o Horă a Unirii și retragerea cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani.

La Alba Iulia, în Sala Unirii, va avea loc un spectacol pus la cale de elevii Colegiului Național Militar Mihai Viteazul și reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia. Apoi, Fanfara Județului va intona Hora Unirii.

La Galați vor avea loc diferite evenimente în mai multe locații. La statuia lui Alexandru Ioan Cuza se va dansa Hora Unirii, iar în fața sediului Universității Galați vor defila 100 de fete în costume populare.

La Muzeul de Istorie Paul Păltănea va avea loc vernisajul expoziției Personalitățile Unirii Principatelor de la 1859.

La Arad, în Piața Revoluției, de la ora 10.00, va fi intonat imnul național. Ulterior, va avea loc un moment religios, se va face o Horă a Unirii și va avea loc o defilare a Gărzii Comune.

La Timișoara, momentul va fi marcat cu o serie de evenimente programate a avea loc de la ora 10.00 în dreptul statuii lui Alexandru Ioan Cuza din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Vom avea, în ordine, o ceremonie militară, un Te Deum, o depunere de coroane de flori și o Horă a Unirii.

La Buzău, evenimentul va fi marcat în curtea Muzeului Județean. Se vrea organizarea unei hore prin care să se înconjoare clădirea muzeului, dar și reconstituirea istorică a momentului sosirii delegației conduse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și punerea la cale a unui eveniment militar ce propune, printre altele, prezentarea drapelelor de luptă, exerciții de mânuire a armelor, o paradă a costumelor militare și un mini-concert al fanfarei militare.

În Constanța vom avea o ceremonie militară pe platoul din fața Prefecturii, dar și o conferință condusă de însuși ÎPS Teodosie, recital de poezie și momente muzicale patriotice.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version