Bucureștenii care se căsătoresc, indiferent de vârstă, vor primi stimulente financiare de la Primăria Capitalei.

O horărâre în acest sens a fost aprobată, în ședinta de joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), la propunerea primarului general Gabriela Firea.

Stimulentele financiare sunt în cuantum de 1.500 lei/familie dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  1. cel puțin unul dintre soți se află la prima căsătorie
  2. cel puțin unul dintre soți are domiciliul sau reședința în București
  3. cel puțin unul dintre soți are vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani

Pentru persoanele care nu îndeplinesc una dintre condițiile de la pct. a) sau c), stimulentul financiar va fi acordat cu avizul Primarului General.

Iată argumentul Gabrielei Firea: “Potrivit Constituției, statul, prin autoritățile administrației publice, este dator să sprijine, prin măsuri economice și sociale, întemeierea și consolidarea familiilor și pe de altă parte să combată fenomenul de excluziune socială. Statisticile arată că în perioada 2010 – 2015 a crescut substanțial vârsta medie a soților în momentul căsătoriei, respectiv de la 32,6 ani la 34,5 ani pentru bărbați și de la 29,8 ani la 31,6 ani pentru femei. Acest lucru, coroborat cu faptul că cea mai mare rată a fertilității se înregistrează la grupa de vârstă 25-29 de ani, demonstrează necesitatea unor acțiuni care să-i încurajeze pe tineri să-și întemeieze familii la vârste mai timpurii decât în prezent”.

Stimulente de acest gen au mai existat în România în perioada 2007-2010: toate primăriile au acordat un sprijin financiar persoanelor care se căsătoresc prima oară.

Cuantumul sprijinului financiar era de 200 euro (echivalentul în lei) și a fost acordat în baza Legii privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei (Legea 396 / 2006).

Legea a fost inițiată de Guvernul PNL-PD și a fost adoptată fără nici un vot împotrivă în Senat și cu doar 3 voturi împotrivă în Cameră și a fost imediat promulgată de președintele Băsescu.

Sprijinul a fost eliminat prin Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, legea prin care s-au redus salariile cu 25%.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version