Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, s-a întâlnit astăzi cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, iar amândoi au asigurat că locuitorii Capitalei nu vor rămâne fără apă caldă – și căldură la iarnă.

firea, grigorescu

Însă datoriile trebuie plătite, astfel că “Primăria Capitalei va face, în următoarele zile o plată de 13 milioane de lei către RADET, din care 60% se va duce la ELCEN, pentru a acoperi parte din datoria eligibila, iar 10% – alte datorii”, a anunțat Firea.

“Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit în urma unei hotărâri judecătorești, dar care nu este opozabilă Primăriei Capitalei, ci doar RADET. În legătură cu acest subiect, doar noi doi vom comunica, ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu și eu, în calitate de primar general, pentru că am remarcat că au fost făcute declarații publice care au afectat bucureștenii, care și-au pus semne de întrebare în legătură cu livrarea apei calde și pregătirea pentru sezonul rece”, a mai spus edilul general.

La randul sau, ministrul Vlad Grigorescu a dat asigurari ca nu a existat pericolul intreruperii alimentarii cu apa calda a orasului, si “pentru a evita, pe viitor, astfel de speculatii, ca exista riscuri iminente de oprire a alimentarii cu agent termic, am hotarat sa comunicam doar impreuna, eu si doamna Primar General, pe acest subiect, astfel incat sa nu ingreunam situatia”.

“Am discutat despre o anumita ritmicitate a platilor pentru a asigura necesarul de finantare catre furnizorii de gaze si catre operatorii de transport, si am abordat, de asemenea, un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice, si am constatat impreuna ca exista si alte institutii, inclusiv la nivelul Guvernului, care ar trebui sa isi exprime un punct de vedere cu privire la aceasta situatie. Nu am facut decat sa intermediem o discutie corecta intre companii, astfel incat acestea sa gaseasca maniera optima de a-si regla relatia comerciala in interesul ambelor, ceea ce facem noi este sa cream stadiul unui dialog bazat pe interesul cetateanului si realitatea economica, astfel incat ambele companii, atat RADET, cat si Elcen,  sa poata functiona”, a adăugat el.

Datoria istorică, în aer

Cât privește datoria istorică acumulată în ultimii 10-12 ani, Firea a precizat că sunt și alte instituții guvernamentale care trebuie să spună în perioada următoare un punct de vedere.

“În urma acestuia, Primăria Capitalei, bineînțeles, va face, dacă va fi cazul, o rectificare bugetară. Deci, asta rămâne de văzut, în urma punctului de vedere juridic, economic și administrativ din partea unor alte instituții guvernamentale”, a spus Firea.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version