Carmen Orban este managerul Institutului Clinic Fundeni din martie 2011. Graţie stilului de administraţie practicat în cinci ani, Orban a reuşit să fie respectată şi apreciată de lumea medicală românească. Din lunga discuţie purtată cu doamna Carmen Orban vă oferim câteva pasaje importante. Nu înainte de a vă anunţa că Institutul Clinic Fundeni va inaugura în februarie o premieră în lumea spitalicească autohtonă.

spitalul_fundeni
<strong>Institutul Clinic Fundeni<strong>

Carmen Orban, manager cu două principii clare

Nu există om care să nu fi suduit un director de spital. Fie că treptele nu sunt potrivite la urcat, ba că liftul vine greu, că nu sunt scaune îndeajuns pe culoarele supraaglomerate, că nu sunt medicamente, paturi şi aparate moderne, că serviciile medicale şchioapătă, că trebuie să dai ceva ca să se uite la tine etc. Aşadar, prima întrebare a venit de la sine: Ce înseamnă sa fii manager într-un spital etalon cum este “Fundeni”?

  • Nu cred ca există un răspuns universal, dar vă pot spune ceea ce cred eu că înseamnă şi ceea ce m-a călauzit pe mine în dorinţa de a fi un manager bun. De fapt, am plecat de la două principii clare pentru mine, de la care nu am abdicat niciodată.
  • Principii! Despre ce principii putem vorbi într-un spital?
  • Da, principii! Primul, să asigur în spital tot ceea ce este necesar ca personalul medical să-şi poată desfăşura activitatea decent, profesionist şi cu rezultatele dintre cele mai bune.
  • De ce este atât de important acest principiu pentru managerul Fundeniului?
  • Pentru că dacă reuşesc să pun în practică acest principiu – eu zic că am reuşit – creez pe de o parte condiţiile pentru ca doctorii noştri să asigure un act medical de calitate, şi pe de altă parte, să arăt un respect faţă de profesionişti, care să-şi desfăşoare activitatea medicală conform pregătirii lor. Mai mult, vreau să-şi dorească să rămână şi să construiască în continuare în Spitalul Fundeni.
premiera medicala Fundeni
<strong>Premierele de la Fundeni s au realizat în blocuri operatorii utilate după ultimele standarde medicale<strong>
  • Ok, am înţeles! Dacă primul principiu se referă la personalul spitalului şi la actul medical, cel de-al doilea se referă la pacienţi?
  • Exact! Să menţin o atmosferă de respect asupra pacientului. Întotdeauna m-am comportat cu orice pacient ca şi cum ar fi cineva foarte apropiat mie, şi am încercat să imprim tuturor acest crez. Atunci când vezi lucrurile în acest fel, toata energia şi competenţa se focusează pe binele pacientului.
transplant hepatic Fundeni
<strong>Primul transplant hepatic dublu de la Spitalul Fundeni<strong>

Termene şi proiecte

Direct, managerul Carmen Orban ne mai spune că a plecat de la ceea ce a găsit – cum altfel! – şi a continuat să pună cărămidă peste cărămidă împreună cu echipa sa şi cu marii specialişti care au făcut din cele trei institute un loc de referinţă în medicina românească: Spitalul FUNDENI! Prima mare realizare a managerului Carmen Orban după preluarea Spitalului “3 în unul” a fost una financiară: a achitat toate datoriile.

Banner Happy Tour 300x300

Să lăsăm finanţele şi să vorbim despre obiective strict medicale. Ce aveţi „în lucru”, dar mai ales, ce obiective aveţi pe termen scurt?

  • Din multiplele planuri realizate sau în curs de realizare aş vrea să punctez câteva: De când am venit la conducerea Spitalului Fundeni am reuşit să cresc de mai bine de două ori activitatea de transplant.
  • Cum?
  • Respectând primul principiu! Am pus la dispoziţia specialiştilor tot ceea ce mi-au cerut. Apoi am promovat activitatea de transplant, realizările şi personalităţile din Fundeni. Şi în tot acest timp am avut încredere că putem face în Spital orice procedură de transplant.
  • Şi cine a plătit preţul corect – că doar nu v-au picat banii din cer?
  • Nu din cer, ci din proiecte de colaborare cu fundaţii şi organizaţii nonprofit, am reuşit să reamenajăm departamente importante din Fundeni: Secţia sterilă de transplant medular, Laboratorul de imunofenotipare şi citogenetică, secţiile de pediatrie. Vreau să se înţeleagă cât se poate de clar că un scop permanent al activităţii mele a fost să atrag fonduri extrabugetare pentru îmbunătăţirea spaţiului, a aparatelor şi, în general, a aspectului spitalului. Nu sunt o naivă, ştiu că de la stat banii vin când vin, e o mare greşeală să te bazezi numai pe ei!
  • Puţini sau nu, totuşi vin bani şi de la stat…
  • Păi vin an de an. Cu fondurile alocate de la Ministerul Sănătăţii am reuşit să înlocuiesc aparatura veche cu una nouă, de înaltă performanţă, în aproape toate serviciile şi compartimentele din Fundeni, inclusiv în serviciul de radiologie, având în minte că în Fundeni se fac explorări imagistice performate de ordinul zecilor de mii pe lună…
Compartimant-de-Dializa-Pediatrica
<strong>Compartimentul de Dializă Pediatrică de la Fundeni<strong>
  • Întotdeauna m-am întrebat ce se întâmplă într-un spital când se fac reparaţii…
  • Vă explic imediat. În Spitalul Fundeni ca să întrerupi activitatea medicală, chiar şi pentru câteva zile, într-un anumit sector, poate fi extrem de dificil, din cauza numărului extraordinar de mare de pacienţi. De aceea, am încercat din răsputeri să găsesc fonduri ca să putem reabilita şi reamenaja, în timp scurt, diferitele spaţii şi compartimente.
  • Adică, în rezolvarea acestei probleme factorul important stă în viteza de execuţie…
  • Da, viteza şi fondurile necesare reabilitării şi reamenajării merg mână-n mână. Vă dau un exemplu: reamenajarea întregului bloc operator urologie, cu secţiile de terapie intensivă, urologie şi transplant renal, s-au realizat într-un timp scurt, iar efectul a fost unul de urmat: am construit cel mai mare şi mai modern centru de urologie din ţară!
  • Să ne întoarcem la principii. Pentru pacienţi, ceva nou pe cerul Fundeniului?
  • Da, am ceva de semnalat, un ceva cu adevărat nou pentru pacienţi. Anul acesta am reuşit să definitivăm câteva proiecte mari de reparaţii capitale legate de Clădirea A, cea în care se desfăşoară activitatea de transplant şi la care aveam deja efectuată consolidarea clădirii, permiţându-ne astfel lucrari de reamenajare.
Spitalul Fundeni
<strong>Viitoarea intrare a pacienților în Spitalul Fundeni<strong>
  • Şi cu ce îi ajută pe pacienţi reamenajarea?
  • Cu o realizare 100% nouă pentru România…
  • La ce vă referiţi?
  • Vă spun în premieră. Este vorba de Proiectul care va schimba complet circuitele pacienţilor din Cladirea A. Proiectul Fundeni are la bază tot respectul pentru pacient!
  • Adică, adio cozi la uşile medicilor, adio aglomeraţie pe holuri…
  • EXACT! Pentru prima dată într-un spital românesc am delimitat, la parter, intrările în spital în funcţie de tipul de pacient. Astfel, am construit un PAVILION pentru intrarea pacienţilor care vin cu bilet de trimitere, cu boli grave, care vor avea la dispoziţie o sală mare şi civilizată de aşteptare, unde vor putea să-şi întocmească foaia de internare. Mai mult, birourile de internări vor avea afişaj electronic, evitând astfel statul în picioare şi aglomeraţia extremă de până acum. De asemenea, binecunoscuta intrare cu faţa la şoseaua Fundeni va fi dedicată ambulanţelor şi pacienţilor gravi, care vor avea acces direct la camerele de gardă. Este proiectul meu de suflet, l-am visat şi mi-am închipuit întotdeauna că va arăta ca într-un spital occidental de top. Şi arată, îl vom inaugura în februarie!
  • Felicitări, este un început, aţi aruncat mănuşa altor manageri de spitale…
  • Mai am una, tot un proiect de reamenajare, dar care are o componentă subiectivă: în urmă cu aproximativ un an, am citit un interviu al unui intelectual celebru, care menţiona că cel mai urât lucru pe care l-a văzut în viaţă a fost morga Spitalului Fundeni. Avea dreptate. A fost momentul în care mi-am propus ca obiectiv pe termen scurt să refac întregul departament de anatomie patologică şi prosectură. Acum, circuitele sunt complet separate şi toată această activitate a căpătat un aspect curat, decent, discret.
Spitalul Fundeni ambulante
<strong>Viitoarea intrare a ambulanțelor în Spitalul Fundeni<strong>

Banii, eterna poveste

Pentru că an de an plătesc taxe şi impozite la stat, românii au pretenţia ca banii lor să fie folosiţi cu cap de instituţiile statului – fie ele şi din sistemul medical -, nu fraudaţi, aşa cum tot spune presa în anchetele sale ce sunt confirmate în ultima vreme de procurorii DNA.

În acest context al fondurilor folosite pentru bunul mers al unui spital, în timpul discuţiei noastre, managerul Carmen Orban vine cu o observaţie ce merită reţinută, de pus în ramă:

“Managerul are obligaţia să se încadreze în bugetul de venituri şi cheltuieli şi să îl optimizeze în aşa fel încât profesioniştii să aibă cu ce lucra iar pacientului să nu-i lipsească nimic. Pe toate mandatele mele nu au fost înregistrate datorii. Situaţia este uşor dificilă uneori, datorită faptului că aproape sistematic avem un număr mare de pacienţi trataţi peste numărul de pacienţi contractaţi cu CASMB.”

cozi in Fundeni
<strong>Astfel de imagini trebuie să devină istorie în orice spital din România nu numai la Spitalul Fundeni<strong>

Aşadar avem o problemă, o veche problemă. Deşi “poporul” pompează contribuţii la CAS, banii nu sunt întotdeauna suficienţi în sistemul sanitar. Dar în cazul IC Fundeni avem şi o reuşită: bilanţ fără datorii – o realizare demnă de “plagiat” şi de alţi manageri de spital.

Abrupt, discuţia revine la Spitalul Fundeni în contextul scandalului provocat de moartea unor victime din Catastrofa Colectiv, decese cauzate de infecţiile contractate în timpul tratamentului din Spitalul de Arşi. Iar întrebarea vine de la sine, pe nerăsuflate:

  • De 26 de ani românii visează la mai bine, inclusiv la servicii medicale de top – să vină la spital bolnavi şi să plece sănătoşi, pe picioarele lor, nu între patru scânduri. Ce vis îşi doreşte managerul Orban să se împlinească întrun viitor nu prea îndepărtat?
  • Visul meu – cred că îl are orice manager conştient de importanţa muncii sale – este pe cât de complex, pe atât de posibil de realizat: să am şansa să construiesc un spital nou. Aici, în curtea Fundeniului.
Spitalul Fundeni primire pacienti
<strong>Viitorul spațiu de primire pacienți de la Fundeni Sala va fi dotată cu mobilier de ultimă generație<strong>
  • Ce fel de spital? După ce norme?
  • Un spital conform normelor din 2016. Un spital cu circuite după cele mai noi standarde, cu spaţii generoase dedicate pacienţilor, aşa cum am văzut şi admirat de multe ori în afara ţării. Cred ca împreună ne putem uni forţele, profesionişti şi autorităţ pentru a construi pentru români un spital în care să nu se mai pună problema infecţiilor nosocomiale datorate lipsei de spaţiu, lipsei de circuite, amplasamentelor vechi şi nonconforme.

Aici, aş vrea să fac o precizare: pentru cea de-a doua clădire principală a Spitalului Fundeni (Clădirea B) am cerut şi suntem  în curs de a primi, o expertiză tehnică referitoare la necesitatea consolidării acestei clădiri. Dar indiferent cât de mult consolidăm şi reamenajăm, rămân spaţiile construite după normele din anii 1970, fără nicio legătură cu ceea ce este standard la ora actuală în ceea ce priveşte circuitele pacienţilor, aparţinătorilor, deşeurilor, hranei etc. De aceea, visez să construiesc un spital nou-nouţ, un FUNDENI ETALON 2016, pe care să-l văd funcţional pentru pacienţii şi medicii din România. Şi cred că voi reuşi să-mi împlinesc visul.

  • Pe ce vă bazaţi? Duşmani sunt peste tot, chiar mai aproape decât credeţi, care încalcă minima morală, iar banii pentru astfel de proiecte se dau cu dedicaţie în România!
  • Mă bazez pe trecutul meu ca medic şi manager. Mi-am construit cariera pe un set de valori: corectitudine, feedback, transparenţă, deschidere la nou, comunicare, lucru în echipă şi, nu în ultimul rând, entuziasm. Aşa cred, iar modul meu de a înţelege viaţa l-am insuflat şi echipei mele. În ultimii cinci ani am arătat că sunt o luptătoare şi nu îmi voi pierde entuziasmul în nicio situaţie!

P.S. Din motive personale, doamna Carmen Orban ne-a rugat să nu publicăm fotografii cu domnia-sa. Acesta este motivul pentru care nu vă putem oferi nicio imagine cu managerul Carmen Orban!

Galerie Foto: FUNDENI, Revoluţia unui sistem!

author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version