Guvernul a operat schimbări la contribuțiile sociale obligatorii, printr-o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului fiscal, aprobată vineri.

guvern-grindeanu

Astfel, a fost introdusă excepția potrivit căreia persoanele care realizează venituri din  investiţii şi/sau din alte surse, nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru acestea dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Totodată, a fost eliminat plafonul reprezentând valoarea sumei echivalente cu cinci câştiguri salariale medii brute, aferentă bazei lunare de calcul  a contribuțiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.

De asemenea, a fost eliminat plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând contravaloarea a cinci câştiguri salariale medii brute, prevăzut în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, investiţii și din alte surse.

Astfel, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează asupra venitului realizat.

“Astfel, se urmărește eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor în procente egale, pentru toți salariații, prin renunțarea la actualele plafoane privind contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate”, precizează Executivul.

Pe lângă măsurile fiscale introduse au fost reglementate și măsuri tehnice de corelare  a acestora cu cadrul normativ în vigoare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version