Cu o zi înainte de termenul limită propus de Guvern pentru stabilirea unei soluţii în privinţa creşterii salariului minim, actorii implicaţi în această schemă anunţă că au ajuns la un acord.

Bogdan_Hossu

Guvernul a anunţat încă din urmă cu câteva săptămâni că o creştere a salariului minim la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016, nu mai este viabilă în condiţiile în care bugetarii s-au ales deja, în ultima parte a acestui an, cu creşteri de salarii cuprinse între 10% şi 25%.

Imediat, sindicatele au sărit la bătaie şi au ameninţat cu proteste istorice. Patronatele au avut o reacţie împărţită, fiind de părere că o nouă creştere a salariului minim pe sistem bugetar ar putea afecta mediul de afaceri. Pe de altă parte, patronatele au luat în calcul creşterea puterii de cumpărare.

Luni s-au purtat negocieri intense, dar care nu au avut finalizare. Guvernul solicita îngheţarea salariului minim la 1.050 de lei şi, eventual, creşterea acestuia la 1.200 de lei de la 1 mai 2016, în funcţie de încasările avute la buget.

Pe de altă parte, sindicaliştii solicitau majorarea salariului minim la 1.275 de lei, de la 1 mai 2016, astfel încât până la finalul anului viitor să se acopere şi gaura înregistrată cu îngheţarea acestei creşteri salariale pentru primele patru luni.

Marţi, discuţiile au continuat iar la prânz părţile implicate în poveste au recunoscut că s-a ajuns la o soluţie de compromis. Astfel, salariul minim ar urma să crească de la 1 mai 2016 la 1.250 de lei.

Bogdan Hossu, liderul “Cartel Alfa”, a anunţat că “am primit proiectul de hotărâre înaintat de Guvern privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, şi am ajuns la un compromis. Suplimentar sunt două lucruri care parţial ar rezolva anumite aspecte. Unul dintre ele este indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version