Circa 2.000 de persoane, printre care şi câteva sute de cetăţeni moldoveni veniţi direct de la Chişinău, au protestat sâmbătă, la Bucureşti, în favoarea unirii României cu Republica Moldova.

jandarmeria

Marşul nu s-a încheiat fără incidente, protestatarii fiind acuzaţi că au încercat să spargă cordonul de jandarmi şi să încalce protocolul încheiat cu forţele de ordine.

S-au împărţit lovituri, s-au folosit gaze lacrimogene, iar cinci dintre protestatari au fost reţinuţi şi amendaţi cu câte 3.000 de lei fiecare.

Ca la fiecare incident de acest gen, imediat s-a sărit la gâtul jandarmilor care au fost acuzaţi că au făcut exces de zel.

În cele din urmă, reprezentanţii Jandarmeriei au oferit şi ei o reacţie în legătură cu cele petrecute la acţiunea de sâmbătă.

Printre altele, jandarmii neagă că s-ar fi folosit gaze lacrimogene, ceea ce înseamnă că ei nu au intervenit în adevăratul sens al cuvântului, o intervenţie oficială însemnând folosirea de baston, pistol şi/ sau gaze lacrimogene.

În al doilea rând, Jandarmeria dă vina pe Primăria Capitalei pentru autorizarea marşului respectiv: “Primăria a încălcat Legea 60 privind manifestările publice pentru că nu pot fi autorizate două evenimente pe acelaşi traseu, în acelaşi timp, or în perioada în care a avut loc marşul se desfăşura şi un eveniment de folk. Prin urmare, Primăria nu trebuia să aprobe desfăşurarea marşului”.

Nu în ultimul rând, în legătură cu cei cinci protestatari reţinuţi şi amendaţi, Jandarmeria precizează că “există probe video care arată că, în momentul în care au încercat să treacă de cordonul nostru, li s-a spus că încalcă legea, iar ei au răspuns că nu le pasă”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version