Instanţa supremă a emis sâmbătă seara mandate de arestare pentru Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru omul de afaceri Mihai Rotaru şi pentru ceilalţi 4 inculpaţi reţinuţi de DNA în dosarul unei despăgubiri supraevaluate cu 87 de milioane lei la ANRP.

catuse

Aceştia sunt foștii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP  Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko – deputat UDMR fugit din ţară înainte de a se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării sale într-un prim dosar ANRP -, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru.

De asemenea, judecătorul de drepturi şi libertăţi al ÎCCJ a decis şi arestarea preventivă a evaluatorului Sergiu Negurici.

Decizia nu este definitivă și a fost contestată de către cei arestați preventiv.

Crinuţa Dumitrean se află la maternitatea Polizu încă de vineri seara, când a cerut să vină salvarea după ce a fost audiată la sediul DNA. Ea este însărcinată în luna a 8-a şi legea îi permite să rămână în spital, sub supravegherea Poliţiei.

Oltean şi Teodorescu aşteaptă verdictul Camerei Deputaţilor

În același dosar, DNA a cerut încuviințarea reţinerii şi arestării deputaților Ioan Oltean – pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu – și Cătălin Teodorescu – acuzat de abuz în serviciu.

Un verdict al Camerei Deputaţilor este aşteptat abia în 9 decembrie, deoarece în perioada următoare sunt două zile libere – pe 30 noiembrie şi 1 Decembrie – iar Comisia Juridică se va întruni abia pe 3 decembrie pentru a da un raport. Apoi va fi convocat plenul – exclus joi, pe 4 decembrie, când există riscul lipsei de cvorum deoarece deputaţii pleacă în teritoriu, astfel că cel mai probabil va fi reunit peste două săptămâni.

Supraevaluare cu aproape 87,3 milioane lei 

Potrivit DNA, în 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu şi alți membri ai Comisiei ANRP – Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru – au aprobat raportul prin care un teren de aproape 62.000 mp din municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova.

Terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru.

Suma primită de şmecherul acţionar al clubului craiovean de fotbal reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Rotaru, în liga băieţilor deştepţi din despăgubiri

Rotaru face parte din liga băieţilor deştepţi din despăgubiri: el a cumpărat drepturile litigioase de la o persoană care se chinuise fără reușită, timp de 8 ani, să obțină proprietățile revendicate, “ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță”.

Mai precis, Rotaru a cumpărat drepturile la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Apoi, în numai câteva luni, el a obţinut de la ANRP despăgubirea de aproape 109 milioane lei.

Nelu Mexicanu, şef peste şefa ANRP

Deputatul Ioan Oltean – Nelu Mexicanu, pentru apropiaţi – era considerat de Crinuța Dumitrean, președinta ANRP, ca un șef al său, scriu procurorii în referatul cu propunerea de arestare a celei pe care Oltean a angajat-o în Guvernul Boc.

În schimbul ajutorului acordat, Mihai Rotaru i-a dat lui Ioan Oltean o şpagă de 600.000 euro, într-o biserică din Chitila. Strâns cu uşa de anchetatori, parohul l-a denunţat pe deputatul PNL – fost PDL.

“Ioan Oltean era ca un șef pentru Crinuța Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcționarilor că Mihai Rotaru avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluționări rapide și despăgubiri generoase, președinta acordând sprijin direct soluționării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta”, se arată în referatul DNA.

Anchetatorii mai notează că Oltean, ca deputat, nu avea legătură cu modul de funcționare al ANRP, el activând în comisii permanente din domeniul administrației locale și nu a avut inițiative legislative în legătură cu proprietățile preluate abuziv.

“Cu toate acestea, Ioan Oltean era o prezența constantă în instituție (ANRP, n.r.), în biroul președintei, și era considerat ca un șef de către aceasta”, precizează procurorii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version