Miercuri dimineaţa, la ora 01.20, un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în apropiere de localitatea Nereju, la o adâncime de aproape 100 de kilometri.

cutremur

Seismul s-a simţit destul de serios în mai multe oraşe din ţară, dar şi în Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi vestul Turciei.

Mai multe persoane, în special din Bucureşti şi Galaţi, au sunat la 112, reclamând atacuri de panică, iar în Iaşi s-au prăbuşit bucăţi de piatra din faţada unei clădiri. Dar per ansamblu se poate spune că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Deşi a fost, practic, cel mai puternic cutremur din acest an şi unul dintre cele mai puternice de după 1990, Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, susţine că nu avem motive pentru a ne îngrijora.

“După un asemenea seism urmează linişte şi pace, ce să urmeze? Într-adevăr au fost nişte bâlbâieli în legătură cu stabilirea magnitudinii, dar indiferent dacă a fost 5,3 sau 5,4 pe Richter, vorbim despre un cutremur de intensitate mică. Un cutremur cu cod roşu trebuie să fie de peste 7 sau 7,1 grade pe Richter, dar de la 5,3 sau 5,4 şi până la 7 sau 7,1 e distanţă ca de la cer la pământ. Nici măcar de intensitate medie nu putem vorbi în acest caz, cutremurele moderate sunt cele de peste 6 grade”, a fost mesajul transmis de Mărmureanu, care dă asigurări că România nu va fi afectată de un cutremur de intensitate mare în viitorul apropiat şi că seismul de miercuri a reprezentat “o descărcare foarte bună a sistemului”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version