Mii de oameni din 26 de localități aflate în județul Constanța nu au curent electric în a treia zi de la debutul episodului de viscol și ninsori, dar nici apă potabilă, deoarece instalațiile de apă nu funcționează în lipsa energiei electrice.

foto: Jean-Mihai- Pâlșu
foto Jean Mihai Pâlșu

Distribuitorul de energie electrică promite să remedieze situația, arătând că până acum au fost 100 de localități în această situație și că vor fi reconectate pe rând.

“Din cauza condițiilor meteo deosebite (cod roșu de ninsori și viscol puternic) cu intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundență, zăpadă puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero, urmat de cod portocaliu și ulterior de cod galben de vânt și zăpezi, au fost afectate rețelele electrice din raza de activitate a societății E-Distribuție Dobrogea”, precizează E-Distribuție Dobrogea.

Este afectată o linie de înalta tensiune și au rămas nealimentate 6 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 17 linii de medie tensiune parțial și 122 posturi de transformare.

Sunt afectate total sau parțial 26 localități (Bărăganu, Potîrniche, Movilița, Peștera, Izvoru, Veteranu, Albești, Tătaru, Comana, Viroagă, Cerchezu, Măgura, Căscioarele, Furnică, Olteni, Dumbrăveni, Castelu, Vârtop, Mereni, Ciobănița, Osmancea, Independența, Fântână Mare, Cotu Văii, Orzaru, Nisipari).

În municipiul Constanța se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine, precizează distribuitorul de energie.

“Pe parcursul nopții trecute, echipe mixte E-Distribuție Dobrogea și ale Ministerului Apărării Naționale ce au asigurat utilaje speciale pentru deblocarea cailor de acces către zonele izolate, au lucrat în teren în condiții de meteorologice deosebite, cu temperaturi extreme de — 20 grade Celsius pentru a detecta defectele din instalațiile și rețelele electrice avariate. Se continuă eforturile pentru realimentarea tuturor consumatorilor și restabilirea normalității în furnizarea cu energie electrică, în teren fiind la acesta ora un număr de 93 de echipe de intervenții”, se mai arată în comunicat.

Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condițiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparți și conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de rețea, galopaj al conductoarelor că urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului și se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version