Unul dintre cele mai arzătoare subiecte din România îl reprezintă reducerea pedepselor pentru puşcăriaşii care au scris un număr record de cărţi ştiinţifice într-un timp extrem de scurt.

pruna

Gigi Becali, George Copos, Mihai Stoica, Gică Popescu, Ioan Niculae şi Dan Voiculescu sunt doar câteva dintre numele grele care au reuşit – sau sunt pe cale – să-şi reducă pedepsele graţie cărţilor scrise după gratii.

Iar pe tema acestui subiect s-a certat, joi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, cu câţiva membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Prezentă joi, la şedinţa CSM, Raluca Prună a anunţat că “voi continua să fac toate demersurile necesare pentru abrogarea prevederilor legale ce permit asemenea avantaje”.

Ministrul Justiţiei se bazează, însă, pe un argument mai degrabă subţire: “este discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică”.

“Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site. Nu am obligația să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Prună.

Ea a argumentat urgența abrogării prevederii legale prin faptul că fenomenul este departe de a se fi încheiat, la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți.

Bordea: Nu abrogarea este soluţia cea mai bună

De cealaltă parte, Adrian Bordea, fostul preşedinte al CSM – acum simplu membru -, susţine că “nu abrogarea este soluţia cea mai bună”.

“Noi am analizat tot ceea ce au însemnat discuţiile din spaţiul public, care par a fi negreşit justificate, şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia de un câştig”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version