Proiectul Legii grațierii revine pe tapet, la pachet cu o hotărâre-pilot a CEDO!

În a doua zi de proteste ale angajaților din penitenciare, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a invitat pentru data de 8 august pe sindicaliștii din ANP, făcând din nou trimitere la proiectul Legii grațierii.

Ministrul a postat miercuri pe Facebook un mesaj în acest sens:

“CEDO — Hotărârea pilot referitoare la condițiile din penitenciare. Foaia de parcurs va fi discutată cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justiției, pe data de 8 august 2017, începând cu orele 10,00. Avem în vedere următoarele: stadiul construcției a două noi penitenciare; modernizarea/ extinderea penitenciarelor existente; posibilitatea transformării unor foste unități militare, în unități penitenciare. Pe plan legislativ, avem în vedere următoarele: finalizarea și adoptarea Statutului funcționarilor din penitenciare; punerea în aplicare a Legii referitoare la recursul compensatoriu; posibile modificări ale proiectului de lege referitor la grațierea unor pedepse; posibilitatea consacrării legislative a măsurii supravegherii electronice”.

Hotărârea-pilot a CEDO privind “problema sistemică din penitenciare”

Ulterior, Tudorel Toader, a dat și o declarație de presă,în legătură cu adoptarea unui pachet de măsuri în vederea rezolvării “problemelor sistemice din penitenciare”.

“Le-am trimis o invitație la dialog, pentru marți, orele 10,00, pentru că avem în vedere un pachet mai mare de măsuri care trebuie luate. Prioritare sunt modificarea legilor justiției. Am finalizat proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției și în prim plan există, începând de ieri – alaltăieri, hotărârea-pilot pronunțată de CEDO în legătură cu problema sistemică din penitenciare. Așadar, i-am invitat pentru marți”, a anunțat ministrul.

El a adăugat că are în vedere două categorii de măsuri, așacum sunt prevăzute și în hotărârea-pilot:

“Măsuri concrete privind situația din penitenciare, avem cele două penitenciare unde au fost demarate procedurile pentru construcția acestora, avem măsuri pentru modernizarea penitenciarelor existente, pentru extinderea sau construcția unor pavilioane noi în cadrul unor penitenciare existente, avem în vedere preluarea unor foste unități militare care nu mai sunt folosite, sunt dezafectate și care pot fi adaptate și transformate în unități penitenciare”.

Brățara electronică, după modelul aplicat în Georgia

Ministrul Justiției amai spus că printre măsurile avute în vedere pentru rezolvarea problemelor din penitenciare se află și supravegherea prin brățara electronică, după un model aplicat în Georgia.

Pe de altă parte, Tudorel Toader a explicat că recentele proteste ale unor angajați din ANP trebuie legate de modificarea Legii pensiilor.

“Este perioada în care se așteaptă modificarea Legii pensiilor. Și, pe fondul acesta, fiecare categorie socio-profesională care are vocație la legi speciale, în chip firesc, își exprimă preocuparea față de perspectiva modificărilor legislative. Pe fondul acesta, cred, încadrăm și nemulțumirile exprimate de către angajații din penitenciare”, a spus Toader.

Dragnea a prelungit termenul acordat

Miercuri dimineață, ministrul Justiției a anunțat că va prezenta public în 23 august proiectul de modifiare a legilor Justiției.

Declarația sa vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a prelungit până la 31 august termenul acordat inițial până la sfârșitul lunii iunie.

“Domnul Toader a fost la Bruxelles, a venit de acolo. Acum urmează o nouă serie de consultări, în urma vizitei la Bruxelles, cu organismele de profil din țară. (…) Când va fi gata, va fi gata. N-avem un termen. Domnul Toader trebuie să vină până la sfârșitul lunii august cu pachetul legilor Justiției. Îi cer să se ghideze după bunul simț, pe firesc, astfel încât actul de justiție să fie mai eficient, iar judecătorii să fie mai protejați”, a declarat liderul PSD.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version