Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, de Tribunalul Constanţa – prima instanţă – , în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanța. 

Nicusor_Constantinescu 2
Sursă foto: Consiliul Judeţean Constanţa

Totodată, instanţa i-a interzis mai multe drepturi, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate:

  • dreptul de a ocupa o funcţie publică
  • dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice
  • dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat timp de 5 ani.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizată cu indicele inflaţiei la data efectuării plăţii, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major General. Restul pretenţiilor civile formulate de MApN au fost respinse ca nefondate.

El mai este obligat la plata sumei de 8.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa nu este definitivă, astfel că baronul PSD de Constanţa o va ataca, cu siguranţă, la Curtea de Apel.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată la finele lui aprilie 2014, sub acuzaţia de abuz în serviciu în formă continuată. În perioada 2009 – 2013, el nu a asigurat finanțarea CMZ conform atribuțiilor legale care îi reveneau ca președinte al CJ Constanța.

Potrivit anchetatorilor, prin faptele de care este acuzat, Constantinescu a provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naționale de circa 67.000 de lei.

Judecat în 6 dosare

Nicușor Constantinescu este judecat în 6 dosare, pentru  diferite infracțiuni de corupţie: abuz în serviciu în formă continuată, conflict de interese, constituire a unui grup infracțional organizat.

1. În ultimul dosar, trimis spre judecare în 29 iunie a.c., el este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată în legătură cu achiziționarea din bani publici – bugetul CJ Constanţa – a unui elicopter folosit la operațiuni de salvare.

2. În 16 aprilie a.c., procurorii DNA Constanța l-au deferit justiţiei pe baronul PSD de Constanța într-un dosar, pentru infracțiuni comise împreună cu Cristian Zgabercea, fostul său consilier, coordonatorul cu atribuții de producător general la TVR – care ulterior s-a autosuspendat -, cel care l-a însoțit și în SUA la tratament. Iată capetele de acuzare:

– abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată),

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în formă continuată).

3. Nicușor Constantinescu a mai fost deferit justiţiei  în 14 noiembrie 2014, alături de alţi 19 inculpaţi (persoane fizice și juridice), pentru că au prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei CJ Constanța și cu peste 1 milion de lei statul român. Capete de acuzare:

– abuz în serviciu în formă continuată (6 infracțiuni), 
– spălare a banilor, 
– constituirea unui grup infracțional organizat.

4. Primul său dosar a fost trimis în judecată în 25 aprilie 2014, pentru 6 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

5. În fine, într-un alt dosar el trimis în judecată în 19 noiembrie 2014 el este acuzat de 24 de infracţiuni de corupţie – printre altele şi de oprirea a 3 controale ale Curţii de Conturi, emiţând un ordin în acest sens – dar există şi denunţul unei persoane, despre care inculpatul susţine că este „un escroc”.

Prejudiciul provocat de Constantinescu numai prin refuzul emiterii unor certificate de urbanism este evaluat de anchetatori la 30 de milioane de euro, însă există şi alte prejudicii în dosar.

6. Cel de-al şasele adosar este cel privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanța, în care a fost condamnat astăzi în primă instanţă.

Al 7-lea dosar la DNA

Nicuşor Constantinescu a mai are în instrumentare un dosar, în care este acuzat dă a dat bani publici (5 milioane de lei) unor asociații și fundații ca să-i voteze pe candidații PSD la alegerile locale din 2012.

Iată capetele de acuzare:

– abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată),
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– coruperea alegătorilor (2 infracţiuni),
– conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată),
– tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

Multiple arestări preventive şi dat în urmărire prin INTERPOL

Baronul PSD de Constanţa s-a făcut remarcat anul trecut prin circul pe care l-a generat plecând din ţară să se trateze în SUA pentru cancer şi refuzul de a reveni la data stabilită de procurori. A fost nevoie să fie dat în urmărire internațională de Poliţia Română, prin INTERPOL, el fiind prins în Turcia şi adus de polițiști în România, fiind și arestat în 6 noiembrie 2014.

nicusor constantinescu urmarit

Între timp au început să curgă dosarele de la DNA spre sala de judecată, iar baronul pare că s-a resemnat. Amintim că în 16 februarie 2014, la o zi după anunţul de către DNA a începerii urmăririi penale în primul său dosar, Nicuşor Constantinescu a cerut Parlamentului, printr-un comunicat remis de CJ Constanţa, desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Tot atunci, el făcut public faptul că suferă de cancer. Acum, starea lui de sănătate este „relativ bună”, potrivit avocatului Marius Mocanu: “Este însă vorba despre o persoană care a fost bolnavă de cancer, care a fost operată de cancer și care se află în tratament”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version