Sâmbătă are loc a 13-a ediţie a evenimentului intitulat Noaptea Muzeelor, însă ediţia din acest an se va desfăşura sub semnul protestelor.

Salariaţii de la mai multe muzee publice au anunţat că vor profita de ocazie pentru a protesta împotriva proiectului Legii salarizării unitare, despre care oamenii spun că le-ar putea aduce tăieri importante de salarii şi ar putea face să apară inechităţi.

“Astăzi, 18 mai, este Ziua Internaţională a Muzeelor, o zi în care atragem atenţia asupra celor 5.500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore. Patrimoniul pe care îl protejăm este considerat chestiune de securitate naţională, dar noi, slujitorii patrimoniului, suntem condamnaţi la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată”, este mesajul cu care sindicaliştii din această branşă prefaţează protestul de sâmbătă.

Protestul de sâmbătă este organizat în două etape. Între orele 12.00 şi 14.00, sindicaliştii vor protesta în dreptul Muzeului Naţional de Istorie. Între orele 15.00 şi 16.30, sindicaliştii îşi vor prezenta revendicările în faţa Ministerului Culturii şi speră să obţină un dialog cu conducerea acestei instituţii.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version