Judecătoria Sectorului 4 a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei acționari și administratori ai clubului Colectiv – Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu, ce fuseseră reţinuţi ieri de procurori.

instanta 4

Cei trei sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

În referatul întocmit de procurori se află declarația dată de Paul Gancea la audiere, în care spune că “din punctul meu de vedere, aveam toate avizele și autorizările necesare pentru funcționarea societății”.

“În anul 2014, atunci când am intrat eu în club, în perioada octombrie-noiembrie, două persoane care au spus că sunt de la pompieri și de la PSI au venit la firma noastră și ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcționa, ulterior, tot aceștia ne-au întocmit dosarul. Dosarul acesta este la mine la birou. Biroul îl am lângă clubul Colectiv. Biroul meu se află în incinta fabricii, perete în perete cu clubul Colectiv. Din câte am văzut, în dosar sunt norme de siguranță, un plan de evacuare în caz de incendiu. Aceste documente sunt realizate în numele lui Mincu Costin și sunt semnate de el”, le-a spus Gancea procurorilor.

Întrebat cum se numeau persoanele care s-au prezentat ca fiind pompieri, Gancea a spus că “Tonia Radu și un băiat George”, însă aceștia nu erau în uniformă și nici nu s-au legitimat.

“Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete și să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizație. Le-am explicat că în sală au loc concerte live”, a spus Paul Gancea.

Anastasescu (28 ani) a susţinut că nu el este cel care se ocupă în firmă de obţinerea de avize şi autorizări, dar ”presupune” că firma deţine toate avizele.

”Nu ştiu aceste lucruri, deşi sunt administrator. Din discuţiile pe care le-am avut cu Cătălin, ştiu că aveam autorizaţiile şi avizele în regulă, dar în concret nu ştiu nimic deoarece rolul meu în firmă este de coordonare a actului artistic, de publicitate şi expertiză muzicală. Despre avizul de la pompieri ştiu că exista, precum şi cărţi de la PSI, acest lucru spunându-mi-l ceilalţi doi asociaţi. Pompierii au venit în control în septembrie 2014, care au întocmit un plan PSI. Nu ştiu dacă era cineva de la pompieri sau o firmă autorizată. Eu cred că s-a întâmplat această tragedie deoarece s-au folosit artificii în incintă”, a spus el în faţa procurorului.

“Puteau intra 800 de persoane în local, conform unor studii de pe internet” 

Acţionarul majoritar, Alin Anastasescu, le-a spus procurorilor că nu a știut că în seara spectacolului susținut de formația Goodbye to Gravity vor fi folosite artificii. Pe de altă parte, el susţine că numărul maxim al persoanelor care puteau intra în local era de 800, acesta fiind calculat “conform unor studii de pe internet”.

Anastasescu a recunoscut că cea de-a doua ușă din club era închisă încă din anul 2013. El a mai spus că tavanul a fost curățat cu “apă și șampon”.

“În incinta clubului se fuma. Aerisirea se făcea prin intermediul a 4 ventilatoare, 2 de inducție și 2 de extracție. Și la toaletă era aerisire. Ferestre nu erau prevăzute în club, doar la ușa de acces erau geamuri. În vara anului 2015 s-au făcut activități de curățire a buretelui antifonant, iar noi am închiriat de pe OLX un aspirator pentru a face curat. Nu știu ce substanță a fost folosită, presupun că a folosit apă și șampon. A fost curățat și tavanul. Buretele de pe coloane nu a fost spălat niciodată pentru că riscam să-l deteriorăm”, a adăugat el.

De la constructor știam că materialul era ignifug

El le-a spus procurorilor că materialul pe stâlpii de susținere și tavan era ignifug.

“Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stâlpii de susținere și pe tavan, știam de la constructor că era ignifugant. La momentul respectiv, din discuția pe care am avut-o cu constructorul, am vrut să alegem alt burete. Scopul buretelui era asigurarea unei acustici corecte în sală. Nu ne-a interesat prețul atunci când am ales buretele. Aceste amenajări au avut loc în anul 2013, august. Concerte au avut loc în mod frecvent în club. Programul era de obicei vineri și sâmbătă, dar uneori se modifica și joi și duminică, în funcție de programul turneelor etc.”, a precizat acesta.

Trupa Goodbye to Gravity a închiriat localul, cu excepția barului

Anastasescu a adăugat că, în seara incendiului, formația Goodbye to Gravity a închiriat localul cu excepția barului, care a rămas în administrarea clubului.

“Costul biletelor de intrare nu este decizia noastră. Noi aveam două praguri contractuale, respectiv, dacă veneau sub 200 de persoane se plătea o chirie de 1.000 de euro, dacă veneau între 250 – 400 de persoane se plăteau 500 de euro, iar dacă veneau peste 400 de persoane nu se plătea chiria. Eu am discutat cu Mincu Costin la telefon despre concertul din data de 30.10.2015, și despre pragurile pe care să le impunem. În funcție de trupă, pragurile pot fi mai permisive. În mod concret, eu nu am purtat discuții cu formația până la momentul semnării contractului, când am vorbit cu doi membrii ai formației, respectiv cu Mișu și Alex. Pragurile au fost stabilite de mine și Mincu Costin telefonic, referitor la formația Goodbye to Gravity. Practic, cu cât mai multe persoane vin la spectacol, cu atât chiria este mai mică. Justificarea este că, cu cât mai multe persoane vin la un concert, cu atât crește consumația barului. Efectiv, crește șansa de a face profit prin vânzarea de băuturi de la bar. Garanția sau chiria reprezintă profitul minim, care asigura acoperirea cheltuielilor”.

“Factura de achiziționare a buretelui de antifonare se află în contabilitatea firmei Music Hall”

“Renovarea s-a făcut în etape, prima dată fiind antifonat tavanul, după care au fost antifonate și coloanele din fața scenei. Nu există un contract cu o firmă care a făcut amenajarea pentru materialele care au fost folosite la stâlpi, fiind cumpărate în regie proprie. Materialul de pe tavan era plat, iar cel de pe coloane era piramidal. Factura de achiziționare a buretelui de antifonare se află în contabilitatea firmei Music Hall”, a precizat Anastasescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version