Peste 25.000 de locuitori, din 300 de blocuri şi 1.200 case din Sectorul 1, vor fi informaţi despre importanţa colectării selective a deşeurilor.

Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu compania Romprest, a lansat campania “Curăţenia începe de acasă!”, pentru a-i face pe cetăţenii din această zonă administrativă mai responsabili faţă de mediul înconjurător.

Timp de o lună de zile, vor fi organizate întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari şi gospodăriilor individuale selectate în proiect, ocazie cu care le vor fi prezentate materiale informative pentru a-i face să conştientizeze importanţa colectării separate a deşeurilor, pe fracţie umedă şi fracţie uscată.

La aceste întâlniri vor participa reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 1, Poliţiei Locale şi companiei Romprest.

“Locuim în Sectorul cel mai verde din Capitală şi suntem mândri că la noi acasă este curăţenie, linişte şi că trăim într-un loc frumos. Şi vrem ca lucrurile să rămână la fel şi în viitor. De aceea suntem conştienţi că deşeurile produse de noi în locuinţe, la serviciu sau pe stradă trebuie colectate în recipiente diferite. Separăm deşeurile menajere (fracţia umedă) de ambalajele de tot felul (fracţia uscată) şi suntem atenţi ca, peste tot în jurul nostru, să se respecte această minimă regulă de civilizaţie. Prin implicarea noastră, a tuturor locuitorilor Sectorului 1, vom produce mai puţine deşeuri şi vom scoate mirosurile urâte din oraş”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În Sectorul 1, colectarea separată a deşeurilor se realizează pe două fracţii, astfel:

La Asociaţii de Locatari/ Proprietari (Blocuri):

– Fracţie umedă (deşeuri menajere): se colectează separat de Romprest numai în zilele de luni şi vineri;

– Fracţia uscată (deşeuri reciclabile): se colectează separat de Romprest în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni.

La Gospodăriile Individuale (Case):

– Fracţie umedă (deşeuri menajere): se colectează separat de Romprest de luni până vineri;

– Fracţia uscată (deşeuri reciclabile): se colectează separat de Romprest sâmbăta, la două săptămâni.

Până în 2019, Primăria Sector 1 vrea implementarea proiectului ZERO deşeuri în Sectorul 1

Coonsiliul Local a hotărât ca Primăria Sectorului 1 să construiască un sistem integrat de management al gunoaielor. Obiectivul este ca în 24 de luni să fie puse deşeurile în fluxul natural de reciclare. Iată care sunt principalele facilităţi şi beneficii:

– Colectarea selectivă eficientă prin construirea de platforme subterane la asociaţiile de proprietari. Se elimină mirosurile, insectele, rozătoarele şi se igienizează ghenele;

– Mini staţii de compost instalate gratuit la case, astfel încât gunoiul umed să devină îngrăşământ;

– Construirea unei staţii de tratare. Fracţia umedă intră în proces de deshidratare, iar din fracţia uscată se separă plasticul, hârtia, sticla şi metalele pentru a fi reciclate. Fracţia umedă devine un material uscat, fără miros, care va putea fi transformat în pământ de flori, sau se va folosi la acoperirea gropilor de gunoi.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version