După modelul lansat de Nicolae Ceaușescu în urmă cu mulți ani, deputatul Iacob Pușcaș, fost membru al UNPR, a propus un proiect de lege prin care statul ar urma să-i umple de bani pe tinerii însurăței și familiile cu mulți copii.

Couple holding hands

Pornind de la ideea conform căreia populația României va scădea până la 16 milioane în 2050, Iacob Pușcaș vrea ca aceasta situație să fie evitată prin motivarea financiară a tinerilor.

Nu știm exact de unde ar putea scoate statul banii respectivi, dar Pușcaș vrea ca tinerii de până în 35 de ani care se căsătoresc și nu divorțează înainte de aniversarea de cinci ani să primească o primă în valoare de 15.000 de lei.

Deputatul a introdus borna de cinci ani pentru că se teme că mulți tineri se vor căsători de dragul banilor încasați de la stat. În cazul în care divorțul survine înainte de termenul de cinci ani, fiecare dintre însurăței va trebui să returneze statului câte 7.500 de lei, respectiv 50% din prima respectivă.

În plus, tinerii însurăței ar urma să fie scutiți și de la plata impozitului pe venit, cel puțin pe perioada de cinci ani de la căsătorie.

Pe de altă parte, Pușcaș vrea să-i motiveze financiar pe români să facă mai mulți copii. Astfel, cuplurile care au cel puțin trei copii împreună ar urma să primească o primă în valoare de 15.000 de lei, o alocație suplimentară în valoare de 50% din salariul minim brut, scutire de la impozitul pe venitul din salarii și scutire 50% din impozitul pe alte activități generatoare de venit.

Conform inițiatorului acestui proiect de lege, efortul financiar ar fi de cel puțin 7 miliarde de lei anual, dar Iacob Pușcaș consideră că “merită să sacrificăm mai puțin de 1% din PIB pentru o asemenea măsură”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version