Mobilizare pe reţelele de socializare: un mesaj transmis pe contul “NU abuzului de putere! Oprea, demisia!”, a adus astăzi la ora 14.00 în zona Fântânii de la Universitate zeci de bucureşteni,  care în două ore au ajuns la 1.000. Ei sunt revoltaţi că ministrul de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea, sprijinit de finul său, premierul Victor Ponta, vrea să muşamalizeze accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, aflat marţi seara în escorta sa.

miting 2
Captură de pe transmisia video în direct la Mediafax

UPDATE ora 17.30: Protestul s-a încheiat la Universitate, după 3 ore.

UPDATE ora 17.15: Manifestanţii se deplasează pe Calea Victoriei înapoi în Piaţa Universităţii. Traficul rutier a fost oprit pe traseu. Se scandează în continuare mesaje prin care cer demisia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

“Jos, Oprea, jos, eşti un mafiot”, “Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti”, Oprea face crime, Ponta îl susţine”, “Oprea, demisia”, “Ponta, demisia” şi “Ruşine să vă fie”, “Dacă vă pasă, nu staţi la terasă”, “Ce vrem noi e şi pentru voi”.

UPDATE ora 16.40: Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei, la Guvern. Pe drum i-a însoţit şi un poliţist pe motor – motiv ca mulţimea să scandeze “Fără firofare!”.

“Rugăm Poliţia Rutieră să ne deschidă calea. Avem nevoie de coloană oficială pentru că s-ar putea să fie gropi”, a spus unul dintre manifestanţi.

UPDATE ora 15.30: Numărul demonstranţilor a ajuns la 1.000. Ei au plecat în coloană spre sediul MAI, pentru a-i bate obrazul ministrului Oprea.

UPDATE ora 14.50: Numărul protestatarilor a ajuns la circa 200. Ei spun că acţiunea nu este organizată, ci o formă de protest a oamenilor care vor să condamne “abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere” şi responsabil de securitatea naţională.

Cineva cu o portavoce îi stârneşte să pe cei veniţi la miting – şi care sunt deosebit de paşnici – se scandeze: „Jos Ponta”, „Jos Oprea”, „Interesul naţionalnu e Oprea la ciolan”, “Generale, generale, gros obrazul dumitale”, “General Izmană, arzi gazul de pomană”, „Solidaritate”, „Presa e cu noi”, Demisia”.

“Solicităm o anchetă urgentă şi corectă asupra acestui accident. Ne-am săturat de alaiuri portante pentru guvernanţii noştri, ca să se simtă ei importanţi”, se aude la portavoce.

“Abuzul de putere nu-i de dreapta, nu-i de stânga, el trebuie condamnat în fiecare zi”. “Lansăm un avertisment celor din PNL şi PSD: UNPR-ul trăieşte din din cauza voastră. Fără voi acest partid nu ar exista”. Drept răspuns, mulţimea strigă „Jos cu lipitarea!”.

“Societatea civilă există. România, Trezeşte-te!”, se mai transmite de la portavoce.

“Presa e cu noi”, mai strigă cei din piaţă. “Mulţumim presei cu adevărat libere”.

La un moment dat s-a ţinut un moment de reculegere. Între timp au apărut şi jandarmii.

Pe transmisiunea video de la Mediafax, a apărut şi un miniinterviu: “M-am întreabat  (în seara accidentului – n.r.) ce urgenţă avea ministrul Oprea noaptea la 11.30 să meargă cu coloana oficială?”.

Iată mesajul transmis pe reţelele de socializare:

“Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de Interne şi vicepremier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru, cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Salutăm evenimentele comemorative în memoria lui Bogdan Gigină, organizate de către Comunitatea Bicicliştilor şi respectiv Comunitatea Motocicliştilor. Împreună spunem NU abuzului de putere! Acesta este un eveniment ne-partizan, al simplilor cetăţeni care condamnă abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere”, se arată într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare, pe un cont cu numele “NU abuzului de putere! Oprea, demisia!”.

În mesaj se mai spune că este de condamnat şi “indolenţa autorităţilor locale şi regiilor în ce priveşte lucrările publice, semnalizarea corespunzătoare a acestora şi închiderea şantierelor imediat după finalizarea intervenţiilor”.

miting
Captură de pe transmisia video în direct la Mediafax

Fuga de răspundere

De marţi seară când a avut loc accidentul în care a murit poliţistul, ministrul Gabi Oprea nu a avut nicio reacţie. Poliţia Capitalei a transmis un comunicat abia joi, la două zile de la apariţia în presă a declaraţiilor martorilor prezenţi la faţa locului.

Vineri, şedinţa Guvernului a fost convocată exact în timpul înmormântării poliţistului. Premierul Victor Ponta, finul vicepremierului Oprea, şi-a dat cu stângu-n dreptul criticând „barbarismul” unor politicieni la adresa naşului. Aflat în dreapta sa, naşul a tăcut mâlc. Unele ziare şi televiziuni de ştiri s-au ambiţionat să menţină viu subiectul.

Azi-noapte, consiliera de 23 de ani a lui Gabi Oprea s-a repezit pe Facebook la “pseudo-jurnaliştii” care nu îi dau pace lui Gabi Oprea.

Astăzi, MAI a catadicsit să dea un comunicat în care spune că ministrul Oprea nu poate vorbi până la finalizarea anchetei. Dar măcar să-şi ceară scuze public ar fi putut…

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version