O explozie puternică produsă pe platforma rafinăriei Petromidia din Năvodari în jurul orei 18.00 a provocat rănirea a patru persoane iar autoritățile au activat planul roșu de intervenție.

sursă foto: zf.ro
sursă foto zfro

Aceasta înseamnă că sunt mobilizate toate instituțiile din județ: Poliție, Pompierii, pompierii civili, ambulanța, SMURD iar în caz de nevoie, un elicopter va transporta răniții la București. Toți medicii de la UPU Constanța sunt mobilizați iar cei aflați acasă au fost chemați la lucru.

UPDATE 23 august: Unul dintre răniți a murit la Spitalul “Bagdasar-Arseni”. El avea arsuri de peste 90% din suprafața corpului.

UPDATE 23 august: Cei patru răniți au fost transportați la București cu două ambulanțe, zborurile cu elicopterele fiind anulate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

UPDATE ora 21.00: Un elicopter SMURD EC 135, care va decola de la Bucureşti către aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, de unde va prelua un rănit cu arsuri. Ceilalţi trei răniţi vor fi aduşi în Capitală cu un elicopter MI-17, care va pleca din Bucureşti la puţin timp după ce decolează primul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, o a cincea victimă, fără legătură cu explozia de la Năvodari va fi transportată de la Braşov la spitalul Floreasca din Bucureşti.

Doi răniți – unul de 35 de ani, cu arsuri gradul III pe 100% din suprafaţa corpului, stabil, intubat, precum şi un alt bărbat, de 49 de ani, cu arsuri de gradul II-III pe 25% din suprafaţa corpului, stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, intubat, vor fi transportați la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Un alt rănit, de 34 de ani, cu arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafaţa corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii, precum şi un altul, de 58 de ani, cu arsuri de gradul II pe 24% din suprafaţa corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii, vor fi transportaţi la Spitalul de Arşi.

Ministerul Sănătăţii informează că Spitalul de Arşi a primit autorizaţia de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine şi îşi reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri în suprafaţă maximă de 25% şi care nu presupun activitate în secţia ATI. Mai exact, Comisia de Chirurgie Plastică a Ministerului Sănătăţii a aprobat această reluare de activitate, iar în consecinţă, ministerul a informat Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi Judeţului Ilfov pentru direcţionarea cazurilor care se înscriu în condiţiile menţionate.

 

UPDATE ora 19.00: Cei patru răniți au arsuri pe o suprafață mare a corpului și vor fi duși cu elicopterele la București, potrivit lui Raed Arafat, șeful DSU.

UPDATE ora 18.55: Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului.

Totodată, la Năvodari se află specialiști ai Gărzii Naționale de Mediu.

UPDATE ora 18.50: Incendiul a fost lichidat dar 6 autospeciale de stingere acționează în continuare.

Reprezentanții Rompetrol Rafinare precizează că la nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială, pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident.

“În cursul acestei zile, în jurul orei 18:00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalației de distilare în vid. În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranță. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialiști și a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalația afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanții Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autoritățile responsabile pentru operarea în siguranță a rafinăriei”, precizează sursa citată.

 

UPDATE ora 18.40: Două rezervoare cu azot și o benzinărie au sărit în aer pe platforma petrolieră. Incendiul este atât de puternic încât fumul gros se vede de la un kilometru.

Intervenția este în plină desfășurare. Au fost mobilizate mai multe mașini de la Pompieri, dar și ambulanțe și o autospecială pentru victime multiple.

Explozie la Petromidia Năvodari

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version