Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patron al grupului de firme UTI şi membru în conducerea partidului vicepremierului Gabriel Oprea, UNPR, a fost adus cu mandat la DNA, pentru audieri. Urdăreanu este implicat în cele mai mari fraude din zona IT: Microsoft și EADS.

tiberiu-urdareanu-cursdeguvernare.ro
Sursă foto: cursdeguvernare.ro

UPDATE ora 19.20: Urdăreanu a fost reţinut de procurori după 7 ore de audieri. El a fost scos încătuşat din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Afaceristul este acuzat de dare de mită.

UPDATE ora 17.20: UTI Grup a emis un comunicat în jurul orei 17.00, în care confirmă informaţiile din presă conform cărora Tiberiu Urdăreanu este urmărit penal.

“În urma acțiunii de astăzi a organelor judiciare prin care Președintele UTI, dl Tiberiu Urdareanu, a fost adus la audieri la Direcția Națională Anticorupție, facem următoarele precizări:

Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupție.

Societatea UTI Grup a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate și va colabora în continuare, în mod prompt și transparent, cu autoritățile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă.

Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informațiile care circulă în media.

Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mișcare a acțiunii penale nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

DNA nu a comunicat nimic până la această oră, Urdăreanu fiind audiat deja de 5 ore.

Urdăreanu a ajuns la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 12.20, însoţit de poliţiştii judiciari care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele său. Aceasta înseamnă fie că a fost citat de procurori şi nu s-a prezentat, fie că anchetatorii au decis să-i prezinte direct citaţia şi să-l ridice de îndată pentru audieri.

Tiberiu Urdăreanu a fost ofiţer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni. El este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdareanu, fostul şef al Direcţiei de tancuri din Ministerul Apărării.

Cu relaţii în serviciile secrete, Armată şi politică, Urdăreanu a avut pentru UTI Grup clienţi tot unul şi unul pe bani publici : MApN, MAI, Parlament, Nuclearelectrica, Portul Constanţa, Primăria Bucureşti, Aeroportul Otopeni.

Urdareanu este membru al conducerii UNPR din anul 2012, fiind numit preşedinte al Departamentul energie, resurse şi politici industriale din partidul lui Oprea.

Contracte fără număr cu statul

Grupul UTI care îi aparţine lui Urdăreanu a obţinut nenumărate contracte cu statul, de sute de milioane de euro:

  • a realizat dosarul electronic de sănătate
  • sistemul de plată a rovinietei
  • sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP)
  • sistem de taxare automată a călătorilor cu ajutorul cardurilor magnetice pentru regia de transport în comun Timişoara
  • a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru RATB
  • a furnizat 17 sisteme radar în valoare de 121,8 milioane dolari pentru MApN
  • a câştigat lucrări la magistrala M5 de metrou
  • a asigurat sistemele şi serviciie de securitate pe Aeroportul Băneasa
  • are lucrări la aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare
  • a avut contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi
  • contract de 18 mil euro cu Primăria Bucureşti pentru modernizarea managementului traficului – sistem de semaforizare inteligent în 100 de intersecţii
  • în 2014 a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei pentru întreţinerea şi administrarea tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale, timp de 4 ani.
  • tot pentru Primăria Capitalei a obţinut proiectul NetCity, printr-un contract pe 49 de ani – construirea unei canalizaţii şi coborârea în subteran a cablurilor de pe stâlpi, iar infrastructura de fibră optică o închiriază firmelor de comunicaţii.

În 2014 Tiberiu Urdăreanu figura pe locul 46 în TOP 300 Capital, cu o avere evaluata la 98 – 100 milioane de euro.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version