Actorul Mitică Popescu a murit, marţi, la Spitalul Elias, la vârsta de 86 de ani. Potrivit unor surse medicale, actorul ar fi avut probleme cardiace, dar şi alte comorbidităţi.

Prietenul său, actorul Valentin Teodosiu, a făcut anunțul pe Facebook, unde a postat și câteva fotografii cu el și Mitică Popescu:
 
„Ne-a părăsit și dragul meu prieten Nea Mitică Popescu! Acum o lună și ceva l-am scos la un șpriț! Era tare fericit! Înainte de Crăciun mi-a spus că face Crăciunul la Floreasca și revelionul la Elias!!!
I-am zis să nu se ducă că acolo e belea cu nosocomialele!
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”.
 

Ministerul Culturii a trnsmis pe Facebook următorul mesaj:

„Încă o veste tristă pentru cultura românească! Astăzi, 3 ianuarie 2023, a plecat dintre noi iubitul actor de film, radio, teatru şi televiziune, Mitică Popescu. Prezenţa sa inconfundabilă, elegantă şi puternică totodată, a dat scenei româneşti interpretări de mare valoare. De la „De ce trag clopotele, Mitică?”, la „Moromeţii” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”, personajele pe care le-a interpretat au căpătat o identitate specifică şi o voce care le-au făcut vizibile şi apreciate de public şi de specialişti.

În televiziune, emisiunea sa „De-ale lui Mitică” a reuşit ani la rând să surprindă cu umor, uneori amar, viaţa românilor, cu bune şi cu rele.

Actor la Teatrul Mic din Bucureşti, cea mai parte a carierei sale, a primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009”.

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. A jucat la Timişoara şi Piatra Neamţ. La Teatrul Mic din Bucureşti a ajuns în 1973. Un an mai târziu a jucat în spectacolul ”Matca”, de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele ”Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ”Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ”O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ”Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ”Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ”Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ”Şcoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ”Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ”Alex şi Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ”Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ”Moromeţii”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ”Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Mitică Popescu mai jucat în ”Stejar, extremă urgenţă” (regia Dinu Cocea, 1973), ”Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), ”Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), ”Secretul armei… secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), ”Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003), ”Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), ”Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ”Umilinţă” (regia Cătălin Apostol, 2011).

Actorul a prezentat una dintre cele mai longevive producţii ale TVR, emisiunea ”D’ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional ‘Serviciul Credincios în grad de Cavaler’, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Capitală.

Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version