Filmul „colectiv”, regizat de cineastul Alexander Nanau despre incendiul care a avut loc pe 30 octombrie 2015 în clubul cu acest nume, a fost desemnat cel mai bun documentar, la ediţia din acest an a galei London Critics’ Circle Film Awards.

Gala a fost organizată, duminică seară, în format virtual, în capitala Marii Britanii.

Pelicula „colectiv” este și propunerea României la premiile Oscar 2021, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, denumită anterior „Cel mai bun film străin”.

Este prima oară când un documentar reprezintă propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei de Film Americane. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie „colectiv” şi la categoria „Cel mai bun documentar”.

La cea de-a 41-a ediţie a galei London Critics’ Circle Film Awards,
 filmele „Nomadland” şi „Saint Maud” au câştigat principalele trofee – câte trei fiecare.

Lungmetrajul american „Nomadland” a fost desemnat filmul anului, protagonista sa, Frances McDormand a fost numită actriţa anului, iar scenarista şi regizoarea filmului, Chloe Zhao, s-a impus la categoria „scenaristul anului”.

Filmul horror britanic „Saint Maud” a triumfat la categoriile „filmul britanico-irlandez al anului”, „actriţa britanico-irlandeză a anului” (Morfydd Clark) şi „cel mai bun cineast debutant britanico-irlandez” (Rose Glass).

Chadwick Boseman a câştigat postum premiul categoriei „actorul anului” pentru interpretarea sa din filmul „Ma Rainey’s Black Bottom”, iar Steve McQueen a fost desemnat regizorul anului pentru serialul său antologie „Small Axe”.

Cel mai bun film străin din 2020 a fost desemnat lungmetrajul danez „Another Round”, regizat de Thomas Vinterberg.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version