După Amsterdam, Utrecht și Rotterdam, DUMItRIO lansează la București cel mai nou album, Proverbe, un material discografic cotat excelent de revista All About Jazz.

Astfel, joia viitoare, în 9 noiembrie, de la ora 19.30, grupul european DUMItRIO aduce la ARCUB, în premieră, folclorul românesc, jazz, broken grooves și improvizația spontană.

Concertul premieră face parte din stagiunea Jazz @ ARCUB – Artist in Residence, curatoriată de Mircea Tiberian și organizată de ARCUB, cu sprijinul Primăriei Capitalei.  

„O atmosferă captivantă, inspirată de folclorul românesc și construită pornind de la universul proverbelor translatat în improvizația muzicală liberă”, așa era descris, în iunie 2017, de revista All About Jazz, cel mai nou album semnat DUMItRIO. Trupa este recunoscută în Europa pentru modul în care explorează jazzul în relație cu elemente de muzică clasică, post-rock, alternativ, electro și fusion.

Proverbe este al doilea album al trioului DUMItRIO, format în 2010, în Olanda, din trei muzicieni originari din Italia, Slovenia și România.

Comparativ cu albumul de debut, Future Nostalgia, DUMItRIO adaugă pentru Proverbe vioara, viola și violoncelul formulei clasice de chitară – contrabas – tobe și creează o atmosferă magică cu iz românesc.

Noul album este construit pe baza a patru proverbe rostite de bunica muzicianului român George Dumitriu, redate ciclic și integrate în improvizații dinamice de „broken grooves” și „loop-uri multi-layered”.

DUMItRIO Proverbe

George Dumitriu (RO, NL) – violă, vioară, chitară | Mattia Magatelli (I) – contrabas, violoncel, bas electric | Kristijan Krajnčan (SI) – tobe

Liderul trioului, George Dumitriu este chitarist, violist, violonist și profesor de muzică la Conservatorul din Amsterdam. Câștigătorul a diverse premii internaționale, artistul român a lucrat cu Benny Golson, Ambrose Akinmusire, Michael Moore și mulți alții.

Contrabasistul Mattia Magatelli are un portofoliu de concerte și colaborări în mai mult de 20 de țări, cea mai notabilă fiind colaborarea cu Kaja Draksler Acropolis Quintet.

Originar din Slovenia, Kristijan Krajnčan cântă la violoncelul clasic de la vârsta de cinci ani, iar la baterie de la zece ani. Numele lui apare în peste 30 de înregistrări. Pe lângă concertele internaționale, compune muzica pentru filme de lungmetraj și scurtmetraj.

Cei trei muzicieni europeni au concertat împreună în săli prestigioase precum Bimhuis Amsterdam, Konzerthaus Berlin sau la festivaluri precum 12Points (Dublin), Akbank Jazz (Istanbul), Gărâna Jazz.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version