Academia Europeană de Film (EFA) îi va acorda scriitorului, scenaristului și actorului francez Jean-Claude Carrière premiul pentru întreaga carieră (”Lifetime Achievement Award”), “în semn de apreciere pentru contribuția unică și devotată pe care acesta a adus-o lumii filmului”, potrivit unui comunicat.

Jean-Claude-Carrière
În 2015 Jean Claude Carriere a primit un Oscar de onoare

Jean-Claude Carrière și-a început cariera realizând scurte romane bazate pe filmele lui Jacques Tati. Prin acesta, el l-a cunoscut pe Pierre Étaix, cu care a conceput mai multe producții cinematografice, printre care se numără scurt-metrajul ”Happy Anniversary” (1962), cu care cei doi au câștigat premiul Oscar.

Alături de Luis Buńuel, Jean-Claude Carrière a realizat scenariul pentru ”Diary of a Chambermaid” (1964), în care interpretează rolul preotului din sat. Acesta a fost punctul de plecare pentru colaborarea dintre cei doi, care a durat 19 ani, timp în care Carrière a scris scenariilor aproape tuturor filmelor ulterioare ale lui Buńuel, inclusiv ”Belle de Jour” (1967), ”The Milky Way” (1969), ”The Discreet Charme Of The Bourgeoisie” – pentru care cei doi au primit premiul BAFTA pentru Cel mai bun scenariu (1972), ”The Phantom Of Liberty” (1974) și ”That Obscure Object Of Desire” (1977).

El a mai câștigat un premiu BAFTA pentru ”The Unbearable Ligthness Of Being” (1988), la al cărui scenariu a colaborat cu regizorul filmului, Philip Kaufman, dar și un César pentru contribuția la scenariul pentru ”The Return Of Martin Guerre” (1982), regizat de Daniel Vigne.

În 2015, Jean-Claude Carriere a primit un Oscar de onoare.

El a mai colaborat la scenariul pentru producțiile ”The Tin Drum” (1979) și ”Swann in Love” (1984), ambele regizate de Volker Schlöndorff, pentru ”Cyrano De Bergerac” (1990), regizat de Jean-Paul Rappeneau, și pentru ”May Fools” (1990), regizat de Louis Malle.

Recent, Jean-Claude Carriere a participat la realizarea scenariului pentru ”Birth” (2004), regizat de Jonathan Glazer, a ajutat la conceperea scenariului pentru câștigătorul EFA ”The White Ribbon” (2009), regizat de Michael Haneke, și a fost unul dintre autorii scenariului pentru ”In The Shadow Of Women” (2015), regizat de Philippe Garrel.

Carriere va fi oaspete de onoare la cea de-a 29-a ediție a European Film Awards, ce va avea loc la 10 decembrie în Wroclaw, Capitala Europeană a Culturii în 2016. Ceremonia acordării premiilor va fi transmisă live pewww.europeanfilmawards.eu.

author avatar
Madalin Bulf
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version