Teatrul Național HABIMAH din Tel Aviv, Israel, prezintă, în cadrul unui protocol de colaborare cu Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, spectacolul „Familia unui neam”, de Nava Semel, în regia lui Aya Kaplan, la Sala Pictura, în datele de 22 și 23* iunie, la ora 19.00.

Spectacolele vor fi susținute  în limba ebraică și titrate în română și engleză.

Biletele pentru data de 22 iunie au fost puse în vânzare la Casa de Bilete a TNB și prin platforma online MyStage.

  • Pentru reprezentația din 23 iunie 2023: accesul doar pe bază de invitații.

Precizările TNB:

Suntem în anul 1949, o epocă a raționalizării în perioada de austeritate a Israelului, iar două familii de refugiați caută cu disperare surse de venit. Într-un apartament situat într-un cartier de imigranți, în Shikun Olim, locuiește familia Boim din România, care a supraviețuit războiului din Polonia pretinzând că este creștină. În apartamentul alăturat locuiește o croitoreasă din Salonic împreună cu fiica ei, ambele supraviețuitoare ale lagărului de concentrare de la Auschwitz. Radioul este centrul existenței pentru ambele familii, și anume emisiunea zilnică dedicată căutării rudelor pierdute, difuzată,  zilnic, de postul Kol Yisrael, timp de peste douăzeci și cinci de ani.

Autoarea piesei, Nava Semel (1954 – 2017) a crescut ea însăși într-o casă în care ascultarea acestei emisiuni era o necesitate zilnică. „Prin definiție, – spune ea – emisiunea era cel mai mare motor de căutare din epoca anterioară Google”. Piesa ei se inspiră din experiențele propriei familii, fiind povestea imigranților care încearcă din toate puterile să se integreze într-o țară nouă fără a-și pierde identitatea și între care se formează o legătură afectivă, în ciuda dificultăților financiare cu care se confruntă, a cicatricilor din trecut și a suspiciunilor reciproce.

Dr. Joel Raphael, istoric al Universității Bar Ilan, director al Arhivei Eli Wiesel de la Universitatea din Boston, explică astfel semnificația textului scris de Nava Semel : „În multe case din Israel, după știrile de la ora 13:00, părinții, în majoritatea lor supraviețuitori ai Holocaustului, se agățau de radiouri pentru a auzi numele difuzate în emisiune – atât ale celor care își căutau rudele, cât și ale rudelor necunoscute care îi căutau pe ei… Această emisiune zilnică a avut un impact uriaș asupra conștiinței Holocaustului, deoarece în multe case, copiii au aflat astfel despre istoria familiei lor. Difuzarea zilnică în emisiune a unor liste de nume a fost ca un fel de coloană sonoră care le-a însoțit cursul vieții, devenind parte a ADN-ului israelienilor din acele zile. În birouri și fabrici emisiunea se auzea în tranzistori, iar în case mulți se opreau din luat prânzul și se agățau de radio (…).

În anii ‘90 emisiunea a fost reluată și difuzată doar o dată pe săptămână, vinerea după-amiază”.

Turneul spectacolului „Familia unui neam” în România a fost posibil datorită sprijinului generos al: Ambasadei Israelului în România prin ambasadorul David Saranga, Complexul Educațional Lauder-Reut, Departamentul Cultural al Municipiului Tel Aviv-Yafo, SANO, Fundația Diti și Alex Landesberg, Asociația Prietenii lui Habima, Domeniul Nava Semel.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version