“All-Star Global Concert” va avea loc marți la Melbourne, Australia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Jazzului – ce se aniversează în fiecare an pe 30 aprilie – și va fi difuzat pe YouTube și Facebook, de Organizaţia Naţiunilor Unite şi UNESCO, pentru milioanele de spectatori din întreaga lume.

UNESCO a ales Australia pentru ediţia din acest an, însăInternational Jazz Day este sărbătorită în peste 190 de ţări din întreaga lume, inclusiv în România.

În zilele de 29 şi 30 aprilie, vor avea loc o serie de spectacole de muzică de jazz, programe educaţionale, la care şi-au anunţat participarea numeroşi maeştri de jazz, ce vor fi sărbătoriţi, potrivit www.unesco.org.

Evenimentele dedicate zilei culminează cu “All-Star Global Concert” din Melbourne, Australia, ce adună peste 30 de artişti renumiţi la nivel mondial, inclusiv Herbie Hancock (SUA), James Morrison (Australia), Cieavash Arian (Iran), William Barton (Australia), Dee Dee Bridgewater (SUA), Till Brönner (Germania), A Bu (China), Igor Butman (Federaţia Rusă), Eli Degibri (SUA), Matthew Jodrell (Australia), Ledisi (SUA), Eijiro Nakagawa (Japonia), Mark Nightingale (Marea Britanie), Chico Pinheiro (Brazilia), Tineke Postma (Olanda), Antonio Sánchez ), Somi (SUA), Lizz Wright (SUA), Tarek Yamani (Liban) şi alţii.

sursă foto Herbie Hancock Institute of Jazz

O serie de spectacole de jazz şi programe de outreach vor avea loc şi în Adelaide, Mount Gambier, Sydney, Perth şi în alte oraşe australiene.

Ziua internaţională a jazzului se încheie cu Festivalul de tineret “Generaţii in Jazz” din Mount Gambier, în sudul Australiei, condus de James Morrison şi Kurt Elling şi care se desfăşoară în primul weekend din luna mai. Cu o participare estimată la peste 6.000 de muzicieni de liceu, acesta va fi cel mai mare festival de jazz pentru tineri din lume.

UNESCO a proclamat în noiembrie 2011 data de 30 aprilie drept Ziua internaţională a jazzului. Muzica, de-a lungul veacurilor, s-a dovedit a fi un instrument puternic de comunicare. Atunci când ea izvorăşte din fuziunea mai multor culturi diferite şi creează o expresie armonioasă, care vorbeşte despre ele, devine desăvârşită. Jazzul se încadrează perfect în această categorie. Este un stil unic de muzică, care îşi are originea în sudul Statelor Unite, cu rădăcini şi în tradiţiile muzicale africane şi cu influenţe europene. El a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate.

În România, Ziua internaţională a jazzului este celebrată în numeroase oraşe prin organizarea de întruniri, concerte şi festivaluri.

Între mari artişti ai jazzului românesc se numără: Aura Urziceanu, Lucian Ban, Liviu Butoi, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Mihai Iordache, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Harry Tavitian, Paul Weiner. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version