Radu Jude a câștigat Marele premiu al festivalului de film de la Karlovy Vary, Globul de Cristal , cu producția “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Premiul este în valoare de 25.000 de dolari. Este oficial prima dată când un film românesc câștigă acest trofeu acordat în Cehia.

Una dintre cele mai vechi din lume, considerată, înainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate în țările socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecută de multe ori în palmaresul peliculei ”Valurile Dunării” în regia lui Liviu Ciulei. Mulți critici de film români au redat acest fapt. În realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu menționează niciun alt film românesc în calitate de câștigător al Globului de Cristal înaintea peliculei lui Radu Jude. În prezent Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală și de Est.

Iată ce declara Radu Jude despre filmul său:

“Cred că este evidentă o influență de la Jean-Marie Straub și Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezența actorilor și nu pe text. Există și câteva influențe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale.

Dar cred că principala influență, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, și sunt sigur că îl știți în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de povești istorice documentate privind relația dintre trecut și prezent, folosind fotografii în cărți și alte element diferite.

Când l-am descoperit pe Sebald, acum câțiva ani, m-a impresionat într-o asemenea măsură că mi se pare că este influența principală. (…) Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie… Cred că Wittgenstein spunea că își vede cărțile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea și apoi o aruncă.

Cu toată modestia, cred că filmul meu face același lucru, este o scară pe care oamenii pot urca și apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (…) Când aparții unei comunități simți că ești responsabil într-un mod simbolic de tot. Și dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simți vinovat, nu vrei să te simți responsabil.

Poate că este mai ușor din punct de vedere psihologic să spui <noi n-am făcut așa ceva>. Pentru mine cred că e mai important faptul că toți ținem de o comunitate și asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ți tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparții unei comunități dar poți să fii critic la adresa unor aspecte.

Eu nu văd nicio problemă în asta și nu înțeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemți într-un marș al morții în care și-au pierdut viața câteva mii de oameni, că regretăm acum și că putem să vedem cum s-a întâmplat și de ce.

Pentru că nu sunt vinovați cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovați românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înțelegem de ce și ce putem să înțelegem din asta. E foarte simplu”.

Scenografa Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele și decorurile producției, a notat pe o rețea de socializare imediat după aflarea veștii: “Ador coincidențele…. v-am mai spus… Azi ziua de naștere a lui Liviu Ciulei … Azi e ziua lui Radu Jude sa cîstige globul de cristal…Acum nu-mi intruin piele de bucurie… pentru că este primul lung metraj la care am lucrat… Multumesc în special echipei care m-a urmat în aceasta aventură”.

Alte filme premiate sâmbătă de juriile invitate să acorde distincții în afara regulamentului oficial de la Karlovy Vary au fost coproducția Argentina, Brazilia, Franța “Sueño Florianópolis” care a primit premiul FIPRESCI, pelicula israeliană “Redemption”, remarcată de Juriul Ecumenic, în timp ce federația criticilor din Europa și din zona mediteraneană a premiat documentarul ”Suleiman Mountain”, o coproducție Kârgâzstan-Rusia.   
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version