O amplă selecţie de peste 30 de filme multi-premiate, premiere româneşti şi maghiare, filme şi ateliere media pentru copii, dar şi o selecţie de cine-concerte vor fi oferite publicului, în perioada 2 – 4 septembrie, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea.


Printre evenimentele deja confirmate la această ediţie se numără cine-concertul Nosferatu – capodopera horror lansată în urmă cu 100 de ani, readusă la viaţă pe muzica interpretată de Filarmonica de Stat din Oradea, transmite Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Versiunea originală a filmului Nosferatu va fi acompaniată în premieră absolută de artiştii Filarmonicii, duminică, 4 septembrie, de la ora 21,00. Spectacolul muzical va fi completat de interpretările sopranei Mihaela Maxim, alături de baritonul Cătălin Petrescu şi basul Iustinian Zetea, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, cea care semnează şi muzica originală care va însoţi proiecţia.

Bazat pe romanul „Dracula”, scris de Bram Stoker, Nosferatu poartă semnătura legendarului regizor F.W. Murnau şi reprezintă una dintre operele de referinţă ale expresionismului german. Lansarea filmului pe marele ecran, în 1922, a revoluţionat lumea cinematografiei, definind genul horror, dar a generat şi valuri de controverse. La scurt timp după lansare, o instanţă judecătorească a decis distrugerea tuturor copiilor, dar filmul a reuşit să supravieţuiască până astăzi.

Cine-concertul Nosferatu este organizat împreună cu Filarmonica de Stat Oradea, cu sprijinul Institutului Goethe.

Ediţia a cincea a TIFF Oradea va aduce în faţa publicului filme precum “Alcarras”, premiat anul acesta cu Ursul de Aur la Berlin, “Casa noastră/Utama”, câştigătorul Trofeului Transilvania şi cel mai votat film la TIFF 2022, precum şi “Evenimentul”, pentru care Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promiţătoare actriţă la Premiile Cesar.

Din program nu vor lipsi nici noutăţile cinematografice autohtone. “Capra cu trei iezi”, horror-ul cu Maia Morgenstern şi Marius Bodochi, dar şi documentarul “Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, desemnat câştigător al Premiului secţiunii What’s up, Doc? la TIFF 2022, vor avea parte de proiecţii speciale.

Selecţia va include şi în acest an titluri din cinematografia maghiară care s-au remarcat în marile festivaluri în ultimii ani, dar şi filme din secţiunea EducaTIFF, cu poveşti pentru întreaga familie. Printre cele mai populare evenimente din programul primelor ediţii, cine-concertele vor face seară de seară deliciul iubitorilor de muzică şi film.

Mai multe detalii despre TIFF Oradea 2022 vor fi disponibile în curând pe site-ul evenimentului, anunţă APTOR.
 

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Co-organizator este Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliului Judeţean Bihor, Manifest pentru Oradea, Goethe-Institut. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version