Timișoara este Capitala Europeană a Culturii 2021, câștigând cursa cu sloganul “Luminează orașul prin tine”. Anunțul a fost făcut astăzi la ora 17.30, de comisia de selecție, la Biblioteca Națională a României – București.

timisoaraculturala

Municipalitatea condusă de Gabriela Firea a pierdut cursa chiar în debutul Zilelor Bucureștiului, pentru care s-a dat startul chiar astăzi, data fiind devansată din 20 septembrie – când se împlinesc 557 de ani de la atestarea istorică.

Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, are multe instituții de cultură, între care 4 teatre în care se joacă în mai multe limbi, și – foarte important! – nu are șomaj.

Orașul a fost ales de Juriul internațional de experți delegat de UE, condus de Steve Green.

Joi și vineri a avut loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de “Capitală Europeană a Culturii 2021”, finalistele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținându-și prezentările în fața juriului.

La puțin timp de la aflarea veștii, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că bugetul pentru Capitala Europeană este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul primăriei, 5 de la Consiliul Județean, 1,5 milioane de la Comisia Europeană “și contăm pe diferența de la bugetul central al României”.

Începând din anul 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Oraşele alese prezintă, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut, care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.

În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version