Marți începe cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2017 ~ Ediţia Aniversară, în cadrul căruia vor fi prezentate spectacole românești, invitate sau în competiție, precum și spectacole din străinătate.

La aniversarea Undercloud vor veni şi Romeo Castellucci, Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder MASH și Institutul Grotowski.

Festivalul se va derula până în 31 august, va fi marcat de prezența la București a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din Italia, Franța, Polonia și Israel.

Producțiile străine ce au răspuns invitației UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietății și unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare. 

Romeo Castellucci, unul dintre cei mai inovatori și îndrăzneți regizori contemporani, care nu se teme să spargă barierele limbajului și esteticii teatrale, va prezenta la UNDERCLOUD, Iulius Caesar. FragmenteUna dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvîntului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. Iulius Caesar este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului.

Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția în 2013, Romeo Castellucci (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconștientul uman, într-un limbaj vizual provocator, poate produce disconfort spectatorului. Producția sa de suflet, Iulius Caesar. Fragmente, este un must-see al ediției UNDERCLOUD cu numărul zece.

Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la București cu producția Ultima bandă a lui Krappdupă textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fret și interpretată de Alessandro Curti.

Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia.

În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor își înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp. 

Celebrii scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder sunt printre invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciun la palat, ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival, se va juca pentru prima dată în ediția actuală. Încântat de succesul avut în 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.

Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la UNDERCLOUD.Spectacolul-lectură după romanul său Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurianva avea premiera în festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.

De asemenea, în 25 august, publicul este invitat la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, după romanul omonim al lui Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian.

În premieră la București, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: Gravitas, HA-E 4-2 și Ani-Ma.

MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.

Performerii din Gravitascoordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și încercând să se supună voinței ei oarbe.

HA-E 4-2 (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, într-o zonă de război. ‘Ha-E’ este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există și nu au fost uitate.

Ani-Ma este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a câștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award, la Masdanza Festival din Spania, în 2016.

Ediția aniversară reunește, pe lângă spectacolele din străinătate, producții românești invitate, dar și 17 reprezentații în competiție. 

Au fost puse în vânzare primele bilete UNDERCLOUD, pentru spectacolele din secțiunea Concurs.

Ele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 și  online prin

https://www.mystage.ro/#/undercloud-15 și https://eventbook.ro/program/undercloud. 

Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank:  la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.

Prețul unui bilet este de 35 lei.  

 

PROGRAM:

22 august

ULTIMA BANDĂ A LUI KRAPP, regia Jaroslaw Fret, Institutul Grotowski  (cu Alessandro Curti)

18.00 și 21.00, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT POLONIA / 1h05

 O FEMEIE SINGURĂ, regia Daniel Grigore-Simion, Teatrul de Artă  (cu Andreea Bibiri)

19.00, Sala Atelier / SPECTACOL IN CONCURS / 1h

 PE JUMĂTATE CÂNTEC, regia Crista Bilciu, Teatrul de Foc (cu Anda Saltelechi)

20.00, Sala Studio / SPECTACOL IN CONCURS / 1h10

 MARIA CALLAS-LA DIVINA, regia Radu Gabrea, Asociația Eurofest (cu Victoria Cociaș, Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Vârtosu, Daniel Madia, Ruxandra Urdăreanu, Dominic Vârtosu)

22.00, Sala Arcelor / SPECTACOL INVITAT / 2h15 cu pauză

TEATRU INDEPENDENT / TEATRU SĂRAC: GROTOWSKI ÎN SECOLUL XXI

Invitat: Jaroslaw Fret, Director al Institutului Grotowski

Moderator: Octavian Saiu

22.00 / Sala Bolți 

PARTY

23 august

2 FEMEI CONTEMPORANE,  coregrafia Ioana Marchidan, Centrul Independent Coregrafic Linotip (cu Ioana Marchidan și Flavia Giurgiu)  

18.00, Sala Mare SPECTACOL IN CONCURS / 50’ 

AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, regia Mariana Cămărășan, Asociația Goong (cu Cristina Casian)

19.00, Sala Atelier / SPECTACOL INVITAT / 1h15

ÎNAINTEA EREI NOASTRE, regia Daniel Chirilă, Frilensăr &Teatrul LUNI de la Green Hours (cu Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache Tudor Morar, Dumitru Georgescu)

20.30,  Sala Studio / SPECTACOL IN CONCURS / 1h15 

 ZIC ZAC, regia Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu (cu Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Gabriel Costin )

22.00, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT / 1h05

PARTY

24 august

OBSESII, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB (cu Cerasela Iosifescu)

18.00,  Sala Mare / SPECTACOL INVITAT / 1h15 

HOMO AMERICANUS, de și cu Paul Cimpoieru, Teatrul LUNI de la Green Hours

19.30, Sala Atelier SPECTACOL IN CONCURS / 1h

O NOAPTE PE DOS, regia Tudor Țepeneag, Teatrul de Artă (cu Marcela Motoc și George Constantinescu)

20.30, Sala Studio SPECTACOL IN CONCURS / 1h10 

ROVEGAN, regia Catinca Drăgănescu, Asociația Arena și Centrul de Teatru Educațional REPLIKA (cu Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia)

21.30, Sala Coloane / SPECTACOL INVITAT / 1h30

PARTY 

25 august

DRAGOSTEA DUREAZĂ 3 ANI de Frederic Beigbeder, regia Chris Simion-Mercurian, Compania D’AYA (cu Cristi Iacob, Mihaela Teleoacă/ Tania Popa, Gabriela Iacob, Vitalie Bichir)

17.00, Sala Coloane / SPECTACOL INVITAT, ÎN PREZENȚA AUTORULUI/ 1h50 

PSYCHO, regia Iris Spiridon, Teatrul Apollo111 (cu Istvan Teglas, Vlad Bîrzanu, Ioana Mărcoiu, Andrei Radu/Răzvan Krem Alexe, Ghighi Eftimie) 18.00, Sala Mare SPECTACOL IN CONCURS / 1h30

DRAGOSTEA DUREAZĂ 3 ANI de Frederic Beigbeder, regia Chris Simion-Mercurian, Compania D’AYA (cu Cristi Iacob, Mihaela Teleoacă/ Tania Popa, Gabriela Iacob, Vitalie Bichir)

19.00, Sala Coloane / SPECTACOL INVITAT, ÎN PREZENȚA AUTORULUI/ 1h50

AEROPORT, regia Alexandru Nagy, Godot Cafe-Teatru (cu Gelu Niţu, Meda Victor, Carmen Ionescu, Mihai Smarandache)

20.00, Sala Studio SPECTACOL IN CONCURS / 1h30

CREDITUL, regia Mihai Constantin, Godot Cafe-Teatru (cu Răzvan Vasilescu și Șerban Pavlu)

21.30, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT / 1h20

PARTY

26 august

TEORIA TĂCERII de Iulian Tănase, dramatizare și regie Mariana Cămărășan (cu Florina Gleznea și Ionuț Grama)

11.30, Cafenea / SPECTACOL LECTURĂ / 1h 

OONA&SALINGER de Frederic Beigbeder, dramatizare și regie Chris Simion-Mercurian (cu Carla Maria Teaha, Șerban Pavlu și un invitat special)

15.00, Cafenea / SPECTACOL LECTURĂ ÎN PREZENȚA AUTORULUI / 1h 

PESCĂRUȘUL JONATHAN LIVINGSTON, un concept Acrobatika și Întreprinderea de cultură  (cu Doru Mois și Alina Pisculungeanu. Consultant coregrafie: Ioana Marchidan)

19.00,  Sala Mare SPECTACOL IN CONCURS / 1h

CARPATHIAN GARDEN, regia Radu Iacoban, Godot Cafe Teatru (cu Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor)

20.30, Sala Studio / SPECTACOL INVITAT / 1h20

PARTY 

27 august

UNDERCLOUD BOOK RUNNING  MARATHON

09.00  / traseu PIAȚA VICTORIEI – ARCUB GABROVENI

NOAPTEA DE FOC de Eric Emmanuel Schmitt, dramatizare și regie Chris Simion-Mercurian (cu Cristi Iacob)

13.00,  Cafenea / SPECTACOL LECTURĂ / 1h

 FACEBOOK de Vlad Logigan, regia Chris Simion-Mercurian (cu Vlad Logigan)

17.00, Cafenea / SPECTACOL LECTURĂ / 1h 

SUNT EU, ANNABEL, regia Cristina Andreea Ion, Lightwave Theatre (cu Cristina-Andreea Ion, Petru Stratulat, Andra Mirescu, Dragoș Stanciu și vocea lui Constantin Cotimanis)

18.00, Sala Arcelor SPECTACOL IN CONCURS / 55’ 

ROMÂNIA 2050, regia Radu Popescu, Teatrul Apropo (cu Diana Dumbravă, Anamaria Olaş, Tamara Roman, Cristina Pleșa, Liviana Murgoci, Cristiana Luca, George Constantinescu, Andrei Ciopec, Eugen Cozma, Cristian Ioniţă, Ștefan Craiu)

19.00, Sala Coloane SPECTACOL IN CONCURS / 1h30 

HUGHIE, regia Alexa Visarion, Teatrul UNTEATRU (cu Richard Bovnoczki și Andrei Seușan)

20.30, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT / 1h15

DESPRE VIAȚĂ ȘI TEATRU, ÎN CE ORDINE VREȚI

Dialog cu regizorul ALEXA VISARION

21.45, Sala Mare 

PARTY

28 august

O INTERVENTIE, regia Radu Iacoban, Teatrul Act (cu Ana Ularu și Lucian Iftime)

18.00, Sala Mare SPECTACOL IN CONCURS / 1h40

COPII RĂI, regia Geanina Hergheligiu, Teatrul Arte dell’ Anima (cu Ana Maria Irimia, Raluca Jugănaru, Alin Potop)

20.00, Sala Studio SPECTACOL IN CONCURS / 1h 

THE SUNSET LIMITED, regia Andrei și Andreea Grosu, Teatrul UNTEATRU (cu Richard Bovnoczki și Șerban Pavlu)

20.00, Sala Bolți / SPECTACOL INVITAT / 1h20 

SINGULARITY, regia Mariana Cămărășan, Teatrul de Artă (cu Florina Gleznea, Claudia Prec/Cristina Casian, Mihaela Popa, Bogdan Talaşman, Rareş Andrici)

21.30, Sala Coloane SPECTACOL IN CONCURS / 1h40 

ANI-MA, un performance cu Roni Chadash, MASH

22.00, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT ISRAEL / 15’

MAKE DANCE NOT WAR. IMPACTUL DANSULUI ÎN COMUNITATE

Invitați: Constantin Chiriac, Directorul FITS  și performerii companiei MASH

22.30 / Sala Mare

PARTY

29 august

MENAJERIA DE STICLĂ, regia Alexandra Penciuc, POINT (cu Emil Măndănac, Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Mihai Smarandache)

18.00, Sala Atelier / SPECTACOL IN CONCURS / 1h30 

OMUL PERNĂ, regia Eugen Gyemant, Teatrul ACT (cu Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc/Andrei Seușan, Dan Rădulescu, Teodora Iancu)

19.30, Sala Studio / SPECTACOL INVITAT / 2h

GRAVITAS, un performance cu Asher Ben Shalom și Ofir Yudilevitch, MASH

20.00, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT ISRAEL / 30’ 

CU CE VĂ SERVESC? de Pascal Bruckner,  regia Chris Simion-Mercurian (cu Maia Morgenstern si Victoria Dicu)

23.00, Sala Bolți / SPECTACOL LECTURĂ ÎN PREMIERĂ, ÎN PREZENȚA AUTORULUI /1h

PARTY

30 august

BABEL, coregrafia Arcadie Rusu, Centrul Independent Coregrafic Linotip (cu Ioana Marchidan, Galea Bobeicu, Diana Spiridon, Alex Călin, Alin State, Arcadie Rusu)  

18.00, Sala Mare / SPECTACOL IN CONCURS / 1h

EFECTUL RAZELOR GAMMA ASUPRA CRĂIȚELOR LUNATICE, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Metropolis (cu Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian)

19.00, Teatrul Metropolis – Sala Gloria / SPECTACOL INVITAT / 2h 

FRIG, regia Alexandru Bogdan, Teatrul UNTEATRU (cu Liviu Pintileasa, Ionuț Grama, Silviu Debu, Andrei Seușan)

19.00, Sala Bolti / SPECTACOL IN CONCURS /1h30

 HA-E 4-2, un performance cu Daniel Abreu și Ido Tadmor, MASH

19.00, Sala Coloane / SPECTACOL INVITAT ISRAEL / 16’

A.A.A., regia Chris Simion-Mercurian, Grivița53 (cu Ioana Marchidan, Alin State, Vlad Bîrzanu, Carla Maria Teaha și Irina Margareta Nistor-invitat special)

20.00, Sala Coloane / SPECTACOL INVITAT / 1h10 

CRĂCIUNUL PREȘEDINTELUI  de Pascal Bruckner, regia Chris Simion – Mercurian, un proiect G53 – Primul teatru construit împreună/ Grivița53 (cu Claudiu Bleonț, Marian Râlea, Vlad Logigan, Vlad Bîrzanu, Iulia Lazăr)

21.30, Sala Bolți / SPECTACOL INVITAT ÎN PREMIERĂ, REPETITIE GENERALĂ DESCHISĂ ÎN PREZENȚA AUTORULUI / 1h30

PARTY

31August

Lansare de carte Editura Nemira: TEATRUL LA PERSOANA I de OCTAVIAN SAIU

18.00 / ARCUB-Gabroveni

 IULIUS CAESAR. FRAGMENTE, regia Romeo Castellucci / Socíetas Raffaello Sanzio(cu Gianni Plazzi, Dalmazio Masini, Sergio Scarlatella)

18.30  și  20.30, Sala Mare / SPECTACOL INVITAT ITALIA / 1h 

GALA de premiere UNDERCLOUD

19.30, ARCUB-Gabroveni

PARTY

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version