Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat marţi Ordinul prin care Aeroportul Braşov – Ghimbav a fost certificat ca aeroport internaţional, astfel că va putea opera curse externe, de la mijlocul lunii iunie.

La finalul lunii mai, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat scenariul privind finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi viitoarele investiţii de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, în vederea depunerii prenotificării, la Comisia Europeană, pentru obţinerea unui ajutor de stat.

Conform documentelor adoptate de consilierii judeţeni, în scenariul cel mai pesimist, acest ajutor ar urma să aibă o valoare maximă de 2,3 milioane de euro, iar în scenariul de bază, neutru şi cel optimist, de 1,98 milioane de euro, ambele scenarii fiind realizate în baza deficitului de finanţare operaţională de 1 martie.

Totodată, anexa Hotărârii CJ cuprinde planurile de investiţii ale aerogării: construirea unui al doilea terminal, în perioada 2027-2033, cu o valoare estimată de peste 23 milioane de euro, în condițiile în care, în 2026, se va atinge pragul de un milion de călători.

Lucrările ar urma să fie finanţate 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, iar diferenţa de 8% urmează a fi asigurată din alte surse (subvenţii, bugetul de stat sau fonduri europene). 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version