În urma avertizărilor emise de meteorologi privind apariția ninsorilor, pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi au acționat 962 de utilaje de deszăpezire care au răspândit 6.369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl, în noaptea de 12 spre 13 decembrie.   

deszapezire-cnadnr-35

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) precizează că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară și se acționează la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antideparant. În prezent, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

“În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite”, spune CNAIR.

Compania de drumuri precizează, totodată, că, în condițiile meteo amintite, respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială.

În prezent, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja este recomandată echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și lanțuri antiderapante.

Sfatul polițiștilor:

  • reduceți viteza până la evitarea oricărui risc
  • măriți distanța în mers
  • folosiți corespunzător luminile
  • pe autostrăzi este interzisă oprirea pe benzile de circulație și pe banda de urgență, iar în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice este obligatorie pornirea luminilor de avarie, echiparea cu vestă reflectorizantă și amplasarea triunghiurilor reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari. În plus, pasagerii din autovehicul trebuie să staționeze în afara părții carosabile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis 5 avertizări Cod Galben de ninsori pentru 14 județe și 11 de vânt pentru 18 județe, în vigoare până astăzi la ora 14:00.

Totodată, în Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50-60 km/h, viscolind trecător ninsoarea. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 80-90 km/h și va fi viscol.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version