Pasajul de la Piaţa Sudului continuă să fie o corvoadă pentru autorităţi, dar mai ales pentru locuitorii din zonă.

sursa foto b365.ro
sursa foto b365.ro

Şi, în cel mai pur stil românesc, darea în folosinţă a pasajului a fost din nou amânată. Dacă primarul Gabriela Firea se lăuda, imediat după alegerile locale, că este foarte posibil să se circule pe pasajul respectiv încă din iarna 2016-2017, între timp s-a ajuns să se anunţe ca noul termen de finalizare a lucrărilor să fie august 2017.

De această dată, autorităţile arată că lucrările sunt finalizate 73,23%, asta deşi Răzvan Sava, fostul primar al Capitalei, insista, înainte de alegerile locale, că lucrările au fost finalizate 80%.

Astăzi, CGMB a aprobast, prin hotărâre, prelungirea până la 31 decembrie 2018 a tuturor investițiilor finanțate din bani europeni, inclusiv modernizare a infrastructurii rutiere la Piața Sudului.

Celelalte contracte de finanțare prelungite sunt pentru Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” și Arcul de Triumf, precum și pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”.

“Este o solicitare a Autorității de Management pentru prelungirea perioadei de implementare, adică finalizarea tuturor lucrărilor aferente acestui obiectiv de investiții și devenirea lui funcțional. Conform comitetului de monitorizare, din data de 24 mai 2016, el a fost inclus pe lista proiectelor care pot fi declarate nefuncționale și a căror durată se prelungește după expirarea perioadei acordate. A mai fost o hotărâre de consiliu în decembrie 2015 care stabilea termenul limită de finalizare 30 iunie 2016. Fiind îndeplinite cumulativ condițiile incluse în lista proiectelor nefuncționale, obligația Municipalității este de a emite această hotărâre de consiliu general de prelungire a termenului contractului de finanțare, până la 31 decembrie 2018. (…) Neîncadrarea în termene, să prezentăm autorității de management această hotărâre de consiliu, duce la scoaterea lui din lista proiectelor nefuncționale și inclusiv la rambursarea tuturor sumelor eligibile atrase de la UE”, a explicat directorul Direcției Transporturi, Florin Marius Legea.

El a precizat că până în prezent proiectul a fost realizat 73,25% și a estimat că pasajul ar putea fi dat în funcțiune în august 2017.

Lucrările au început în luna mai 2014 şi ar urma să ne coste în jur de 127 de milioane de lei, din care 88 de milioane pentru lucrările propriu-zise executate de Astaldi şi Euroconstruct.

Pasajul are 356 de metri lungime şi ar urma să reducă timpii de aşteptare în trafic, în zona respectivă, cu circa 74%.

Cât privește reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii ”Dr. Victor Gomoiu”, Floriana Isabela Popescu, șef de Serviciu la Direcția Management Proiecte și Finanțări Externe, a declarat că lucrările au fost finalizate în decembrie 2015, dar că prelungirea contractului de finanțare este necesară pentru a pune în funcțiune obiectivul de investiție până la 1 noiembrie 2016.

“Din ianuarie până în prezent sunt în curs de realizare, de către Administrația Spitalelor și Spitalul Gomoiu, activitățile pentru punerea în funcțiune a ambulatoriului, care cuprind racordarea la rețelele de utilități și asigurarea personalului prevăzut în contractul de finanțare pentru funcționarea ambulatoriului. (…) După ce se vor realiza aceste activități, se vor derula acțiuni de informare și publicitate și va fi pus în funcțiune. Deci proiectul european este practic finalizat”, a arătat ea.

Lucrările la Arcul de Triumf sunt avansate, iar termenul de finalizare de 30 octombrie va fi respectat.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version