Guvernul a impus printr-o ordonanță, în şedinţa de miercuri, condiții mai riguroase în activitatea de taximetrie, pentru a crește siguranța persoanelor care folosesc acest serviciu.

umbrela-taxistrada-ploaie-1-Jean-Mihai-PALSU-550x431
foto Jean Mihai Pâlşu

Actul normativ a completat și modificat Legea nr. 38/2003, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu următoarea prevedere: certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conțină mențiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru unele infracțiuni.

Ordonanţa precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist și al managerului de transport în regim de taxi și închiriere trebuie să rezulte că aceștia nu au fost condamnați pentru:

  •  infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
  • infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
  • infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
  • infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni contra patrimoniului.

Totodată, actul normativ va crea temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existența și modul de dobândire a unui certificat de competență profesională pentru managerii de transport în regim de taxi și în regim de închiriere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, “situația, evident, se impune pentru că în ultima perioadă au apărut o serie întreagă de elemente infracționale, care cer ca această constrângere să fie una necesară”.

În elaborarea ordonanței s-a ținut cont de punctul de vedere al reprezentanților acestei industrii, a precizat el.

“Tot în baza acestei ordonanțe se cere ca certificatul de competență profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere, care are o valabilitate de 10 ani, să fie condiționat de o serie de clauze: absolvirea unui liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, participarea la curs şi promovarea unui examen, conform normelor care vor fi aprobate prin ordine ale ministrului transporturilor. Se încearcă şi profesionalizarea, sau mai degrabă responsabilizarea managerilor care gestionează o asemenea activitate şi, nu în ultimul rând, se încearcă responsabilizarea şi angajarea unor persoane cu o probitate dovedită în această meserie”, a adăugat Suciu.

Proiectul ordonanţei s-a aflat în dezbatere publică până în 10 ianuarie pe site-ul Ministerului Transporturilor, unde cei interesaţi au trimis propuneri – care, de asemenea, pot fi vizualizate la:

http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1019-0g30122015dtr

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version