PNL cere Guvernului să retragă propunerea de numire a deputatului PSD Iulian Iancu în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie (ACER).

iulian iancu
Sursă foto: Camera Deputaţilor

Liberalii argumentează că numirea lui Iancu într-o înaltă funcție europeană afectează imaginea României, deoarece este urmărit penal.

Considerăm că nominalizarea unui oficial, care este urmărit penal, pentru o funcție importantă într-o instituție europeană — una dintre cele mai importante instituții, date fiind discuțiile privind crearea unui spațiu unic pentru o politică energetică — afectează grav imaginea României”, afirmă liberalii într-un comunicat.

PNL precizează că Iulian Iancu, deputat PSD de Bacău, este urmărit penal de către DNA din 22 ianuarie, acuzațiile vizând folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii de alte foloase pentru sine ori pentru altul.

“Gravitatea faptelor este cu atât mai mare cu cât deputatul PSD Iulian Iancu ar fi acționat ilicit, spun procurorii, pe lângă firme din domeniul energiei pentru a obține avantaje în scop electoral pentru PSD. Prin astfel de numiri, premierul Victor Ponta demonstrează că, din punctul său de vedere, calitatea de urmărit penal este o condiție de promovare în funcții europene”, mai arată PNL.

Iată acuzaţiile DNA, aşa cum apar în anunţul din 22 ianuarie a.c. privind începerea urmăririi penale a acestuia, în dosarul lui Toni Greblă:

Iancu Iulian şi Şova Lucian, folosindu-se de funcţiile de conducere în partid, în perioada octombrie – noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Hăhăianu Horia – director în cadrul TRANSELECTRICA S.A. pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului S.C. ENERGOMONTAJ IEA – SUCURSALA BUCUREŞTI S.A. (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE TRANSELECTRICA S.A.), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti pentru organizaţia Bacău a unui partid, cu prilejul desfăşurării, în data de 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău – Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoană transportată.

A rezultat că transportatorul S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.

În acelaşi sens, suspectul Iancu Iulian i-a solicitat lui Hăhăianu Horia să-l sprijine în finanţarea unui monument în jud. Bacău, com. Lipova, activitate care a fost asumată de către deputatul Iancu Iulian. Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte.

În schimbul folosului necuvenit astfel obţinut pentru sine şi pentru altul, prin intervenţia celor doi membri de partid cu funcţii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hăhăianu Horia, pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version