Modernizarea transportului feroviar a fost tema reuniunii informale a miniștrilor transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată marți, în format video-conferință, la care a participat și ministrul român Cătălin Drulă.
Reuniunea a fost precedată, cu o zi înainte, de evenimentul de lansare a Anului european al căilor ferate (2021), organizat tot de Comisia Europeană împreună cu Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene.
Modernizarea transportului feroviar în întreaga Uniune Europeană vizează promovarea lui pentru utilizarea atât de cetățenii Uniunii Europene, cât și de întreprinderi, pentru a contribui la obiectivul Uniunii de neutralitate climatică până în anul 2050, în conformitate cu prevederile Pactului ecologic european.
Iată precizările MTI:
„În intervenția sa, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a subliniat rolul căilor ferate ecologice și eficiente din punct de vedere energetic, care vor duce la decarbonizarea transporturilor. În acest sens, România și-a aliniat obiectivele strategice cu politicile ecologice europene, iar proiectele propuse în Programul Operațional Transport și Planul Național de Redresare și Reziliență reflectă aceste obiective.
Ministrul a transmis că România propune dezvoltarea unui sistem feroviar echilibrat, eficient economic și energetic, competitiv, prin investiții în reabilitarea și modernizarea semnificativă a infrastructurii feroviare naționale și transfrontaliere, în cadrul rețelei TEN-T, și modernizarea parcului de material rulant. Totodată, va fi asigurată conectivitatea cu celelalte moduri de transport, inclusiv transportul urban și suburban.
Referitor la transportul feroviar de călători, România promovează transportul feroviar ca mod sustenabil de transport și întreprinde măsuri pentru asigurarea unei mobilități echitabile și accesibile în toate regiunile și pentru toți pasagerii, a adăugat oficialul român.
Ministrul Cătălin Drulă a subliniat că România susține pe deplin transportul feroviar, având în vedere valoarea sa adăugată în ceea ce privește aspectele de mediu, siguranță, sociale și economice și se alătură demersurilor președinției portugheze și ale Comisiei Europene cu privire la prioritizarea transportului feroviar, inclusiv prin declararea anului 2021 drept Anul european al căilor ferate”.