Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate ieșirile publice, după ce a fost reclamat la DNA și ANI de Emanuel Ungureanu / JUSTIȚIE: Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Petre Roman și Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei / ANM: Vreme extrem de caldă până miercuri, apoi temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Transportatorii, nemulțumiți de nivelul compensării de către Guvern a accizei suplimentare la motorină

Transportatorii sunt nemulțumiți de nivelul compensării de către Guvern a accizei suplimentare la motorină, respectiv 50%, nivel aprobat, joi, prin Hotărâre.

Radu Dinescu, secretar general UNTRR: „Solicităm instituirea unui mecanism automat de rambursare a până la 100% din acciza suplimentară față de nivelul minim european conform practicii din celelalte state europene. Propunerea actuală a Guvernului prevede rambursarea a 13 bani pe litru de motorină, ceea ce echivalează cu compensarea a numai 24% din creșterea accizei la motorină în luna iulie 2024, raportată la nivelul minim European. UNTRR consideră că acest nivel de compensare este insuficient pentru a menține competitivitatea transportatorilor români în fața concurenței transportatorilor din alte țări europene care primesc compensări de până la 100%.”

Precizările UNTRR:

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută măsura luată de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creșterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

UNTRR solicită instituirea unui mecanism automat de rambursare minim de 75% până la 100% din acciza suplimentară, „pentru menținerea competitivității pieței de transport, având în vedere frecvența cu care se modifică acciza la motorină în România.

De la începutul anului, UNTRR a cerut Guvernului României să implementeze o schemă de restituire parțială a accizei pentru a contracara impactul majorării accizelor la motorină. Acciza a crescut la 1.850,95 lei/1.000 litri (372 Euro/1000 litri) începând cu 1 ianuarie 2024 și va crește la 2.183,85 lei/1.000 litri (439 Euro/1.000 litri), începând cu 1 iulie 2024.

Conform Directivei 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice, România, în calitate de Stat Membru UE are posibilitatea să restituie diferența dintre nivelul standard al accizelor la nivel național și nivelul redus al accizelor către operatorii economici licențiați în Uniunea Europeană, care nu poate fi mai mic decât nivelul minim de 330 Euro/1000 litri. Deci, considerând nivelul standard al accizei la motorină de 439 Euro/1.000 litri la care se va ajunge anul acesta, România poate rambursa maxim 109 Euro/1.000 litri în timp ce prin actualul proiect legislativ este prevăzută rambursarea a numai 26 Euro/1.000 litri sau 2,6 eurocenți/l (13 bani/l) reprezentând doar 24% din acciza suplimentară față de nivelul minim european în timp ce alte state europene rambursează până la 100% .

Precizăm că în Spania, unde acciza standard la motorină pentru anul curent este de 379 Euro/1000 litri, se restituie 49 Euro/1000 litri sau 4,9 eurocenți/l, asigurându-se astfel compensarea integrală a creșterii accizei raportată la nivelul minim european de 330 Euro/1000 litri. Un alt Stat Membru care rambursează integral acciza suplimentară este Croația, în timp ce Ungaria rambursează aproape 70% din acciza suplimentară.
Alte State Membre UE precum Belgia rambursează 19,3 eurocenți/l respectiv 72% din acciza suplimentară, Franța 15 eurocenți/l respectiv 60% din acciza suplimentară, iar Italia rambursează 21 eurocenți/l respectiv 75% din acciza suplimentară.

Transportatorii rutieri români au nevoie de instituirea urgentă a schemei de restituire a accizei la carburant care să le asigure rambursarea până la 100% a accizei suplimentare raportată la nivelul minim european. Această măsură este esențială, având în vedere provocările cu care se confruntă industria transporturilor rutiere la nivel național și european, precum majorările succesive ale accizei la motorină și timpii mari de așteptare la frontiere sau costurile legate de respectarea Pachetului de Mobilitate 1, care impune retro-echiparea obligatorie cu tahografe inteligente 2 a camioanelor până la finalul acestui an.

Industria transporturilor rutiere contribuie cu 46% la exportul de servicii al României și joacă un rol crucial în logistica mărfurilor din țară. Potrivit Analizei UNTRR – Piața Transporturilor Rutiere 2018-2030, în anul 2022 și preliminar în 2023, transportul rutier de mărfuri a reprezentat 71% din totalul mărfurilor transportate (inclusiv maritim) în termeni de tone-kilometri parcurși.”

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv