UNTRR cere autoritãților române mãsuri de sprijinire a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de rãzboi.
Precizările transmise redacției:
„Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Externe – MAE, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – MTI și Ministerului Afacerilor Interne – MAI și autoritãților vamale române pentru implicarea promptã în sprijinirea transportatorilor rutieri români blocați în vãmile ucrainene, care a condus la soluționarea urgentã a problemelor firmelor românești, semnalate punctual de cãtre UNTRR.
Autoritãțile române au fost alãturi în permanențã de transportatorii români încã de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în preluarea și soluționarea cu celeritate a problemelor semnalate de UNTRR privind situația transportatorilor rutieri și șoferilor profesioniști români și strãini blocați în vãmile ucrainene.
Pe aceastã cale, dorim sã exprimãm aprecierea industriei transporturilor rutiere pentru soluționarea tuturor cazurilor apãrute, pânã acum cu succes pentru toate firmele de transport și șoferii din România, care au fost posibile prin implicarea permanentã a Domnului Bogdan Lucian AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe, domnului Valentin Ciprian Muntean – Director General – Departamentul Consular MAE, Domnului Lucian BODE – Ministrul Afacerilor Interne, Domnului Marcel Simion MUTESCU – Director general – Direcția generalã a Vãmilor, Doamnei Raluca Mocãnescu – Director General Adjunct – Direcția Generala a Vãmilor, Domnului Ionel SCRIOȘTEANU – Secretar de Stat MTI, Doamnei Adriana KALAPIS- Director General – Direcția Transport Rutier MTI și domnului Eduard UNGUREANU – MTI.
Astfel, urmare intervenției autoritãților române în cazurile semnalate de UNTRR, transportatorii rutieri români au reușit recuperarea mãrfurilor de proveniențã din Federația Rusa, dupã ce acestea fuseserã confiscate de autoritãțile vamale ucrainene.
Chiar dacã mãrfurile au fost încãrcate de transportatorii români din Rusia înainte de 24 februarie a.c. și au fost complet plãtite de clienții UE înainte de încãrcare, practica autoritãților ucrainene de a confisca aceste mãrfuri de proveniențã din Federația Rusã a crescut incertitudinea în rândul transportatorilor români aflați în vãmile ucrainene.
Totodatã, UNTRR salutã faptul cã prin intervenția autoritãților române, transportatorii români cãrora autoritãțile vamale ucrainene au anunțat cã le vor confisca marfa încãrcatã din Federația Rusã cu destinație cãtre alte țãri ne-au informat cã au fost lãsați sã plece fãrã confiscarea mãrfii.
La acest moment, au rãmas mãrfurile plãtite de importatorii din România, cu origine Rusia/Belarus, dar care se aflã în autovehicule înmatriculate în Rusia/Belarus, cu șoferi din aceleași țãri. Se încearcã recuperarea mãrfurilor prin preluarea cu camioane înmatriculate în România, având în vedere cã aceste autovehicule sunt reținute pe teritoriul Ucrainei de autoritãțile din Ucraina.
Având în vedere cozile la ieșire din Belarus și faptul cã circa 200 camioane trec zilnic la fiecare punct de trecere a frontierei cu UE, recomandãm ieșirea din Federația Rusã prin Letonia – pentru cei aflați în special în zona de vest a Rusiei și din zona Moscova, cei din zona centrala a Federației Ruse putând utiliza ieșirea prin Georgia.
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã în continuare implicarea Ministerului Afacerilor Externe – MAE, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – MTI și Ministerului Afacerilor Interne – MAI pentru sprijinirea firmelor românești afectate de conflictul din Ucraina și asigurãm de toatã cooperarea UNTRR.
Totodatã, UNTRR solicitã autoritãților române mãsuri de susținere a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de rãzboi.
Precizãm cã încã de la începutul conflictului în Ucraina, transportatori rutieri de persoane au acordat ajutor umanitar asigurând transportul gratuit al refugiaților ucraineni în diferite zone ale țãrii. Exprimându-și solidaritatea în aceste momente dificile, numeroși transportatori români de marfã și persoane au comunicat UNTRR disponibilitatea de a sprijini acțiuni coordonate ale autoritãților române în acest sens.
UNTRR solicitã autoritãților române sprijinirea eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de rãzboi, prin adoptarea urmãtoarelor mãsuri urgente:
– scutirea temporarã de la plata TVA pentru transportul rutier de persoane
– exceptarea de la regulile privind timpii de conducere și de odihnã a șoferilor români care opereazã vehicule care transportã ajutoare pentru Ucraina, inclusiv cele utilizate pentru transportul necomercial de ajutor umanitar, utilizate în situații de urgențã sau în operațiuni de salvare, conform art.3 d) al Regulamentului nr.561/2006
– exceptarea transportatorilor de la regulile privind timpii de conducere și de odihnã în situațiile de forțã majorã în care s-au aflat șoferii acestora pe teritoriul Ucrainei/Federației Ruse și pe traseul de întoarcere în România
– exceptarea vehiculelor care efectueazã transportul de echipamente, medicamente și alte asemenea de prim ajutor și ajutoare umanitare pentru Ucraina de la restricțiile de circulație pentru vehiculele rutiere cu masa totalã maximã autorizatã mai mare cu 7,5 tone pe unele sectoare de autostrãzi și de drumuri naționale europene (E) pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbãtã, duminicã, în zilele premergãtoare zilelor de sãrbãtoare legalã și în zilele de sãrbãtoare legalã conform prevederilor Ordinului 132/2018 – Anexa 2, punctul 1 litera o), completatã cu situațiile de forțã majorã în caz de rãzboi”.