Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: USR, Forța Dreptei și 2 PNL-iști au atacat la CCR legea pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea / Moşteanu: „Am blocat proiectul, nu va creşte niciun fel de taxă” / 

Breaking News:

Ucraina dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia în criza cerealelor

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru că refuză să renunțe la interdicția asupra produselor agricole di această țară invadată de Armata Rusiei, a declarat reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu exclusiv pentru POLITICO.

Kievul intenționează să dea în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului, mai degrabă decât prin intermediul propriului său acord comercial cu UE.

„Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și față de propria Uniune, pentru că acest lucru poate influența și alte state. Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole”, a spus Kachka.

„Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care vrea să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră, a celor doi de la Budapesta.”

În timp ce interdicțiile suplimentare ale Ungariei sunt în mare parte simbolice, având în vedere că Ucraina nu exportă prea multă carne de vită sau de porc în această țară, măsurile Poloniei vor afecta o parte semnificativă a exporturilor ucrainene, a declarat Kachka. Dacă Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, „vom fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și vom interzice importul de fructe și legume din Polonia”.

Interdicțiile impuse de cele trei țări central-europene au ca scop protejarea fermierilor lor de o creștere bruscă a exporturilor de cereale din partea Ucraina, ca urmare a blocadei impuse de Rusia porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Partidul de guvernământ din Polonia este deosebit de dornic să stopeze acest flux, deoarece norocul său în alegerile din 15 octombrie este strâns legat de baza de susținere rurală, care este amărât de creșterea exporturilor agricole ucrainene.

„În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a declarat șeful comerțului din Ucraina.

Kachka a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o chestiune internă a UE, ci ridică ceea ce el a numit “cea mai mare îngrijorare sistemică” – dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

„Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost cea care a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază”, a declarat Kachka, adăugând: “Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate acolo.”

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv