Din această seară și până pe 15 iulie, atenția tuturor microbiștilor din întreaga lume va fi îndreptată către Rusia, acolo unde are loc a 21-a ediție a Campionatului Mondial de fotbal.

Cum ne-am obișnuit în ultima perioadă, este un turneu final învăluit de controverse. Încă din start s-a spus că Vladimir Putin, președintele Rusiei, și-a folosit influența avută la nivel global pentru ca țara sa să obțină din partea FIFA organizarea acestei competiții.

Rușii se tem că această competiție le va pune economia pe butuci, chiar dacă Putin a dat asigurări că îi va strânge cu ușa pe oligarhi pentru a obține fondurile necesare pentru organizarea celui mai scump Campionat Mondial din istorie.

Se speculează că rușii au cheltuit și vor mai cheltui pe perioada turneului final până la 14 miliarde de dolari pentru a acoperi toate necesitățile. Este drept, s-au ridicat câteva stadioane superbe, însă cârcotașii susțin că s-a mizat în special pe ridicarea lor în orașe fără pretenții tocmai pentru a se frauda mai ușor fondurile. De asemenea, această manevră ar face ca anumite stadioane să devină ruine după încheierea turneului final pentru că au fost ridicate în orașe fără fotbal sau care au echipe la un nivel extrem de slab.

Dar să-i lăsăm pe ruși să-și vadă de ale lor și să ne bucurăm în următoarea lună de o competiție care se vrea, în primul rând, extrem de echilibrată. Chiar dacă lipsesc nume grele, precum Olanda, Italia, SUA sau Chile, competiția aduce la start multe echipe cu pretenții.

Germania vrea să-și apere titlul cucerit acum patru ani, Brazilia caută strălucirea de altă dată, iar Spania, deși și-a demis antrenorul cu două zile înainte de primul meci, vrea să arate că La Roja nu a murit. În plus, Rusia caută să profite cât mai mult de avantajul terenului propriu, Anglia mizează din plin pe o generație nouă de vedete, cu Kane, Sterling și Dele Alli în prim plan,  iar Franța beneficiază de aportul unui grup formidabil care i-a permis lui Deshamps să renunțe la rebelul Benzema și alți câțiva jucători de zeci de milioane de euro.

Un punct aparte îl reprezintă echipele mici, precum Iran, Senegal, Australia, Danemarca sau Peru, care mizează pe oboseala acumulată de echipele mari și visează să dea lovitura, mai ales că au mulți fotbaliști dornici să se remarce pentru a prinde transferuri mult mai avantajoase.

Peste toți și toate va fi, însă, un nou duel de la distanță între echipele celor mai buni jucători ai Planetei în ultimii ani. Argentina lui Messi și Portugalia lui Cristiano Ronaldo vor trage din greu pentru a oferi ocazia unuia sau altuia să se încoroneze drept regele absolut. Asta în condițiile în care Messi a ajuns deja la 31 de ani, iar Cristiano Ronaldo are chiar 33 de ani, deci este cam ultimul turneu final la care cele două superstaruri vor pune în scenă cel mai bun fotbal al lor.

Trebuie remarcat însă și că turneul final al Campionatului Mondial din Rusia este cel mai bătrân din istorie. Sunt 736 de jucători implicați, iar media lor de vârstă este de aproape 28 de ani. Se vor bate câteva recorduri în acest an. La 45 de ani și 5 luni, Essam El Hadary, portarul Egiptului, este cel mai bătrân jucător și cel mai bătrân căpitan de echipă care va apărea la un turneu final. De asemenea, la 39 de ani, Rafael Marquez, din echipa Mexicului, va fi cel mai bătrân jucător de câmp la acest turneu final și unul dintre cei mai bătrâni jucători de câmp din istorie.

În Rusia vom vedea 129 de jucători care activează în campionatul Angliei, 81 care activează în campionatul Spaniei și 67 de jucători care activează în campionatul Germaniei. Cei mai mulți jucători provin de la Manchester City, 16, urmată de Real Madrid, 15, și FC Barcelona, 14.

544 de jucători evoluează în campionate din Europa, 83 în campionate din Asia și 54 în campionate din America de Nord și Centrală.

În materie de antrenori, Argentina rupe norma. Dă nu mai puțin de patru tehnicieni la această competiție. Îl avem pe Jorge Sampaoli, selecționerul Pumelor, dar îi avem și pe Hector Cuper, la naționala Egiptului, Ricardo Gareca, la naționala Perului, și Jose Pekerman, la naționala Columbiei.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version