Organizarea unui turneu final de Campionat Mondial de fotbal este o treabă extrem de costisitoare.

O poate confirma chiar Vladimir Putin, președintele Rusiei, care a spart banca și a pus la bătaie aproape 8 miliarde de euro pentru a aduce în Rusia cele mai bune 32 de selecționate din lume.

Și vorbim doar despre investițiile făcute în stadioane și în infrastructura necesară pentru ca suporterii să ajungă cât mai repede la arenele pe care se vor juca meciurile de la turneul final.

Cele 64 de meciuri de la turneul final vor fi găzduite de 12 arene:

Lujniki Stadium, Moscova

Lujniki Stadium

Este o arenă cu o capacitate de 81.000 de locuri. Autoritățile locale au cheltuit 350 de milioane de euro pentru lucrările de reabilitare desfășurate în perioada 2013-2017. Este cel mai mare stadion din Rusia și găzduiește, în special, meciurile naționalei de fotbal a Rusiei, dar poate găzdui și competiții importante de atletism.

Otkritie Arena, Moscova

Otkritie Arena

Are o capacitate de 45.360 de locuri. S-au cheltuit 430 de milioane de euro pentru a ridica arena la nivel înalt, dar și pentru a îmbunătăți infrastructura din zonă. Stadionul a fost ridicat începând cu octombrie 2010 și a fost deschis pe 5 septembrie 2014. Aparține clubului de fotbal Spartak Moscova.

Krestovsky Stadium, St. Petersburg

Krestovsky Stadium

Are o capacitate de 68.134 de locuri. A fost nevoie de 10 ani pentru ridicarea acestui stadion, inaugurat anul trecut. S-a cheltuit în jur de un miliard de euro. Stadionul aparține clubului Zenit St. Petersburg și a fost ultima lucrare imaginată de arhitectul japonez Kisho Kurokawa, înainte să moară, pe 12 octombrie 2007.

Fisht Olympic Stadium, Soci

Fisht Olympic Stadium

Are o capacitate 47.659 de locuri. Arena a fost inaugurată în 2013, aparține de Guvernul Rusiei și a costat 779 de milioane de euro. A fost imaginat de compania britanică BuroHappold Engineering. Fisht va devenit doar al doilea stadion din istorie care găzduiește meciuri de la Campionatul Mondial de fotbal după ce a găzduit competiții de la Jocurile Olimpice de iarnă. Dar Stadionul Olimpic din Torino s-a mai aflat în această situație.

Cosmos Arena, Samara

Cosmos Arena

Are o capacitate de 44.918 de locuri. Arena a fost ridicată în patru ani, a fost inaugurată în urmă cu mai puțin de o lună și a costat 320 de milioane de euro. Aparține echipei de fotbal Krylia Sovietov Samara. Pentru a face loc stadionului, autoritățile locale au propus pentru sacrificare un teren de 27 de hectare. Ulterior, s-a decis sacrificarea unui teren de 930 de hectare, spre disperarea localnicilor, care au acuzat în repetate rânduri faptul că nu au fost consultați în legătură cu această manevră.

Kazan Arena, Kazan

Kazan Arena

Are o capacitate de 45.379 de locuri. A fost ridicată în ceva mai mult de trei ani și a costat în jur de 450 de milioane de euro. Proprietar este clubul Rubin Kazan, dar arena poate găzdui inclusiv competiții de atletism sau competiții de natație, având un bazin incorporat.

Rostov Arena, Rostov pe Don

Rostov Arena

Are 45.000 de locuri și a costat în jur de 350 de milioane de euro, însă capacitatea va fi redusă după turneul final la mai puțin de 38.000 de locuri. Startul lucrărilor a fost amânat cu aproape un an, după ce la primele săpături pentru realizarea fundației s-au găsit cinci adăposturi excelent conservate din perioada celui De-al Doilea Război Mondial.

Volgograd Arena, Volgograd

Volgograd Arena

Are 45.568 de locuri și a costat în jur de 350 de milioane de euro, fiind realizat într-un mod aproape asemănător cu Rostov Arena. Stadionul a fost amplasat în apropiere de Volga, pe un teren lăsat în paragină, și este situat la baza Complexului Memorial Mamayev Kurgan, complex ce comemorează bătălia de la Stalingrad, din Al Doilea Război Mondial. Din lipsă de fonduri s-a renunțat la construirea unui bazin de înot și la ridicarea unei școli de călărie.

Nijni Novgorod Stadium, Nijni Novgorod

Nijni Novgorod Stadium

Are 44.899 de locuri și a costat cel mai mult, peste 1,2 miliarde de euro. Pentru ridicarea acestei arena și, inclusiv a unui cartier rezidențial care să deservească sportivii care activează la cluburile din oraș și a unei stații de metrou, autoritățile de la Moscova au intervenit pe lângă Stroytransgaz, companie care s-a ocupat de întreaga lucrare, inclusiv de atragerea fondurilor.

Mordovia Arena, Saransk

Mordovia Arena

Are 44.442 de locuri și a costat 300 de milioane de euro. A fost ridicat în opt ani, iar după Cupa Mondială capacitatea va fi redusă la 28.000 de locuri. Înainte de a începe lucrările, autoritățile locale au demolat o benzinărie, un centru de reparații auto, o fermă și 14 case de lemn. Toți proprietarii au primit compensații financiare, iar cei ai caselor au primit și apartamente în blocuri situate în apropiere. Pyotr Tultayev, șeful administrației locale, a insistat ca gazonul pentru stadion să fie importat din Canada.

Central Stadium, Ekaterinburg

Central Stadium, Ekterinburg

Are 35.696 de locuri. A fost inaugurat în 1957 și renovat între 2006 și 2011, dar și între 2014 și 2017. S-au cheltuit în jur de 350 de milioane de euro pentru aducerea arenei la nivel de patru stele. Este singura arenă dintre cele 12 care se află în zona asiatică a Rusiei. Capacitatea va fi redusă la 23.000 de locuri după turneul final.

Kaliningrad Stadium, Kaliningrad

Kaliningrad Stadium

Are 35.212 locuri și a fost ridicat pe fast-forward, în doar doi ani, cu o investiție de 257 de milioane de euro. Capacitatea arenei va fi redusă la 25.000 de locuri după turneul final. Stadionul din Kaliningrad este situat la doar 45 de kilometri de granița cu Polonia, fiind cel mai apropiat stadion de spațiul Uniunii Europene și zonei Schengen.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version