A 20-a și ultima ediție a Campionatului Mondial de fotbal de până acum s-a disputat în perioada 12 iunie – 13 iulie 2014 și a fost găzduită de Brazilia.

Iar deși toată lumea mergea pe mâna gazdelor, brazilienii nu numai că nu au reușit să-și valorifice avantajul terenului propriu, dar au suferit în semifinale una dintre cele mai mari rușini din istorie.

Pentru că Germania a călcat pur și simplu în picioare selecționata gazdelor, deși gazdele mizau pe o echipă cu vedete precum Maicon, David Luiz, Marcelo, Hulk, Oscar sau Fred.

A fost 7-1 pentru Germania, la capătul unui meci în care nemții au punctat din toate pozițiile posibile și imposibile. Kroos și Schurrle au reușit câte o dublă, iar Thomas Muller, Klose și Khedira au punctat și ei într-un meci în care în minutul 29 era 5-0, după ce nemții au punctat de patru ori în șapte minute.

Oscar a înscris în prelungiri golul de onoare al Braziliei, dar per total sud-americanii au lăsat o impresie mizerabilă, mai ales că în grupe s-au împiedicat de Mexic, 0-0, iar în eliminatorii au trecut greu de Chile, la lovituri de departajare, și de Columbia, 2-1. Mai mult, Brazilia a pierdut clar și finala mică, 0-3 cu Olanda, după un meci în care au acuzat din plin șocul suferit în semifinala cu Germania.

În schimb, nemții au eliminat pe Franța, au umilit în grupe Portugalia lui Cristiano Ronaldo și și-au adjudecat titlul mondial după un 1-0 în finala cu Argentina, joc decis de golul lui Gotze din minutul 113.

Culmea, nemții s-au încurcat cu cei mai slabi adversari. Au făcut 2-2 în grupe cu Ghana și au eliminat greu, după prelungiri, formația Algeriei în optimi. 

Deși Argentina a jucat finala, iar Brazilia a jucat finala mică, Mondialul din 2014 a fost considerat unul modest pentru echipele sud-americane, impresia generală lăsată fiind una a unor echipe obosite.

O altă mare surpriză a fost eliminarea Italiei și Angliei din Grupa D, grupă în care s-au impus formațiile mai slab cotate, respectiv Uruguay și Costa Rica. Mai mult, costaricanii au câștigat grupa, după 3-1 cu Uruguay, 1-0 cu Italia și 0-0 cu Anglia. Rămâne însă în memorie meciul Uruguay – Italia, 1-0, când atacantul Luis Suarez a fost din nou ocrotit de arbitrii. După ce la Mondialul din 2010 a fost iertat de un penalty și eliminare la faza hențului comis pe linia porții, în meciul cu Ghana, acum Suarez a fost iertat de eliminare deși l-a mușcat de umăr pe fundașul Giorgio Chiellini. 

După meci, Suarez, care era la al treilea incident de acest gen din carieră, a intrat în atenția oficialilor FIFA. În cele din urmă, atacantul a fost suspendat pentru nouă meciuri jucate de naționala Uruguaiului, a fost interzis timp de patru luni de pe orice stadion de fotbal și a fost amendat cu 82.000 de euro.

Asta nu l-a împiedicat pe Suarez să obțină un transfer la FC Barcelona. Mai mult, atacantul a obținut, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, dreptul a participa la antrenamentele catalanilor, dar și la meciurile de verificare susținute de această echipă în perioada suspendării de patru luni.

O altă mare surpriză a Cupei Mondiale a fost eliminarea încă din faza grupelor a naționalei Spaniei, campioana mondială en-titre. Ibericii au început foarte prost turneul final, 1-5 cu Olanda, care practic și-a luat revanșa după finala pierdută în 2010, și au continuat la fel de prost, 0-2 cu Chile. Și-au mai spălat din imagine în meciul cu Australia, câștigat cu 3-0, dar a fost prea puțin și prea târziu pentru o eventuală calificare în optimi.

Repartizată în preliminarii într-o grupă cu Olanda, Ungaria, Turcia, Estonia și Andorra, naționala de fotbal a României nu s-a făcut de râs, dar nici nu a putut ține pasul cu Olanda, formație care a câștigat grupa de o manieră categorică, nouă puncte avans față de echipa noastră, care a prins locul 2.

Am început preliminariile cu trei victorii consecutive, dintre care una extrem de importantă, 1-0 în Turcia, dar apoi Olanda ne-a omorât pe unde ne-a prins, 4-1 la București și 4-0 la Amsterdam, rezultate care au arătat că nu putem emite pretenții la câștigarea grupei în fața unei formații care a încheiat competiția cu nouă victorii, un egal și golaveraj 34-5.

De acolo s-a mers la baraj, unde România, mult prea temătoare, a cedat lamentabil în Grecia, 1-3, și a obținut doar un 1-1 de palmares pe teren propriu.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version