Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

POLITICĂ: Birchall i-a enervat pe baronii PSD și a fost remaniată / Dana Gârbovan este propusă ministru al Justiției / Iulian Iancu este propus vicepremier pentru Economie / Fifor este propus ministru plin la Interne / Șerban Valeca este propus ministru al Educației / Iohannis îi poate respinge / PARLAMENT: Ciolacu a convocat Camera Deputaților în sesiune specială, săptămâna viitoare / ANM: Caniculă și disconfort termic în aproape toată țara, până duminică / 

Breaking News:
 
Românii care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară și nu și-au achitat contribuțiile de sănătate (CASS) în perioada 2015 - 2017 scapă de plată

DOCUMENT. Amnistia fiscală a fost aprobată

Ordonanța de Urgență (OUG) privind amnistia fiscală pentru cromânii care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară și nu și-au achitat contribuțiile de sănătate (CASS) în perioada 2015 – 2017 a fost adoptată, marți, de Guvernul Dăncilă.
 
 
Cei care au plătit contribuțiile de sănătate își vor putea recupera banii dacă vor face solicitări în acest sens, sau pot să-i folosească pentru plățile viitoare, a anunțat Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern.
 
“Sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot să rămână la nivelul statului pentru a se face compensările pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului român”, a precizat Teodorovici. 
 
Este vorba despre scutirea de la plata obligatorie a contribuției la sănătate (CASS) a celor care au obținut venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017. Aceeași prevedere este valabilă și pentru cei care nu au obținut venituri.

Potrivit notei de fundamentare, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma sa fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde lei. 

Download (DOC, 74KB)

Derogare
 
OUG prevede o derogare de la prevederile art. V alin.(3) din OUG nr. 89/2018 conform cărora termenul de plată al sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, este data de 30 iunie 2019, prin reglementarea unor termene, distincte, de plată de 120 de zile, în funcție de data comunicării deciziei astfel:
  • dacă decizia este comunicată între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculează de la data intrării în vigoare a actului normativ,
  • dacă decizia se comunică după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculează de la data comunicării deciziei.

În mod corespunzător, se modifică termenul pentru plata anticipată și acordarea de bonificații pentru contribuabilii cărora le sunt comunicate decizii de impunere pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate după data de 15 martie 2019 în considerarea faptului că acești contribuabili au fost privați de dreptul legal de a beneficia de bonificația de 10% prin necomunicarea la timp a deciziilor de impunere.

Astfel, în cazul deciziilor de impunere anuală emise şi comunicate între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, inclusiv, se va acorda bonificaţia, cu condiţia achitării integrale a sumelor stabilite prin deciziile de impunere, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.

În cazul deciziilor comunicate după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, bonificația se acordă dacă sumele sunt achitate integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

A fost reglementată anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

Aceleași prevederi vizează și persoanelor fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită este salariul de bază minim brut pe ţară. 
 
Prevederile OUG nu se aplică persoanelor fizice pentru care organul fiscal a emis decizie de impunere ca urmare a opțiunii acestora pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv fie lunar, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia, fie la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii. 
 
De asemenea, pentru aceeași perioadă, organul fiscal nu va mai emite decizie de impunere. 
20 Shares