KIA

Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

KIA

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

DNA: Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este urmărit penal într-un nou dosar / SENAT: Înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României – S.A. a fost adoptată / Camera Deputaților va da votul final

Breaking News:
 
Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, vă invită la un spectacol "galactic"

PERSEIDELE – “Ploaie de STELE Căzătoare” – noaptea de sâmbătă spre duminică!

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, în acest 2017 în noaptea de 12 spre 13, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.

Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge.

În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul.

Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, şi momentul maxim din anul acesta va fi în după amiaza zilei de 12 august 2017, ora 19.00    

Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Parvan” va organiza o noapte de observaţii astronomice în afara oraşului Bârlad, Rezervaţia Bădeana, comuna Tutova, Judeţul Vaslui (circa 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie învităm şi publicul să observe cerul împreună cu noi, în intervalul orar 20.30 şi 04.00 dimineaţa.

Trebuie să fac precizarea că, cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observaţii astronomice (vedeţi harta de mai jos).

În cazul în care condiţiile meteo nu vor perimite observarea fenomenului astronomic, activitate va fi anulată!

Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad
Web site: www.astrobarlad.wordpress.com

Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

ok
SECUNDATV.RO folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG13 2012.