Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cârstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:
Deputat, senator, primar general, președinte al României pe baza unor certificate emise de CNSAS care se dovedesc false. Băsescu și-a turnat colegii de facultate, dar se apără: „Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ

CAB a dat sentința: Băsescu-Petrov a colaborat cu Securitatea. El a declarat în scris de 4 ori contrariul, pentru a ocupa funcții înalte în stat

Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. El a declarat în scris de cel puțin 4 ori contrariul, pentru a ocupa cele mai înalte funcții în stat – deputat, senator, ministru, primar general și președinte al României – chiar de două ori.

Iată comunicatul Curții de Apel București: ”Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă”.

Sentința nu este definitivă, iar Băsescu a anunțat deja că va face recurs. Ales în 26 mai europarlamentar pentru o perioadă de 5 ani, fostul președinte beneficiază de imunitate. 

UPDATE: Traian Băsescu se apără susținând că nu a știut înainte de Decembrie 1989 că Direcția a 4-a Contrainformații a Armatei aparținea Securității: „Este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele securității, ale Comitetului Central, acum să am un asemenea verdict”, a declarat Băsescu, la Digi 24, precizând că nu s-a interesat niciodată dacă în arhive erau sau nu documente în ceea ce-l privește.

„Nu m-am interesat, pentru că nu mi-am făcut probleme. Știam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea. (…) Eu la 21 de ani nu știam că contrainformațiile erau parte a Securității”, a mai spus fostul șef al statului.

Traian Băsescu a deținut cele mai înalte funcții în statul român, inclusiv pe cea de președinte al României, pe baza unor certificate de necolaborare cu Securitatea emise de CNSAS – patru la număr – care se dovedesc acum false.

Două note informative, descoperite de un  ofițer SRI detașat la CNSAS 

În primăvară, un ofițer SRI detașat la CNSAS a descoperit două documente care probează că Traian Băsescu și-a turnat colegii de facultate în luna mai 1975, semnând note informative cu numele conspirativ ”Petrov”.

 

Concret, din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

Notele informative ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ”

În sala de judecată, Băsescu a declarat că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, arătând că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia. „Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (…) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”, a menţionat Băsescu.

„Mă obliga legea să-i răspund. (…) În ceea ce priveşte sancţiunile, când eşti elev militar poţi fi exmatriculat”, a spus Băsescu, menţionând că a dat două note colonelului de contrainformaţii Tudor.

286 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv